BLfD/Zenger

Fornem middelalderkvinde fik klapstol med i graven

Fundet kommer bag på forskerne, for i 600-tallet fik ikke hvemsomhelst sin festivalstol med i evigheden.

Når arkæologer finder kvindegrave fra 600-tallet, rummer de oftest huslige genstande som kamme, krukker og smykker. Men en grav i det sydlige Tyskland indeholdt lidt af en overraskelse: Sammen med de jordiske rester af en kvinde i 40'erne eller 50'erne lå en klapstol i metal.

I 600-tallet var store dele af Europa overgået til kristendommen, men traditionen med at give den afdøde gaver med i evigheden var endnu ikke forsvundet. Stole i middelaldergrave er dog sjældne: Kun 29 er fundet i europæiske grave – deraf blot én i en tysk grav.

Ifølge arkæologer fra Bayerisches Landesamt für Denkmalpflege (BLfD) har stolen stor symbolsk betydning.

Takket være tidstypiske glasperler i graven var det muligt for arkæologerne at datere fundet til 600-tallet e.Kr.

© BLfD/Zenger

Klapstole var forbeholdt mænd

“Klapstole er siden antikken blevet brugt som et meget specifik magtsymbol for biskopper, præster, officerer og andre af høj social rang. Overraskende nok er de fleste klapstole blev fundet i kvindegrave, hvilket viser at kvinder også var forbundet med dette almene symbolsprog om magt”, forklarer Hubert Fehr fra BLfD.

Arkæologerne håber nu, at nærmere undersøgelser af kvindens lig kan give bedre indblik i hendes rolle i samfundet. Sikkert er det dog, at hun må have tilhørt samfundets elite. Blandt offergaverne i graven var således flere brocher og en halskæde af farverige glasperler.