Israelske forskere har fået 2.000 år gamle dadelfrø fra en uddød palme-art til at spire.
Frøene stammer bla. fra de berømte Qumran-grotter samt fra udgravningerne af kong Herodes' Masada-fæstning, begge beliggende i den Judæiske Ørken på Vestbredden og i Israel.
Ifølge Sarah Sallon fra Hebrew University of Jerusalem tilhører palmetræerne arten Phoenix dactylifera, som i oldtiden voksede i store plantager nær Det Døde Hav.
Jødernes berømte dadler
Palmens dadler var dengang berømte for deres størrelse, sødme og helbredende egenskaber, og er omtalt af den romerske forfatter Plinius den Ældre og flere andre.
De særlige palmer begyndte imidlertid at dø ud efter jødernes skæbnesvangre oprør mod romerne i år 132-135, og i 1800-tallet var de helt forsvundet.
I 2008 lykkedes det Sarah Sallon at få et 2.000 år gammelt dadelfrø fra Masada-fæstningens magasiner til at spire. Frøet blev til en lille, velskabt dadelpalme, som fik navnet Metusalem.
Palme søger mage
Men dadelpalmer findes i to køn: Enten er de hanner, som afgiver pollen, eller også er de hunner, der får blomster. For at få frugt kræves begge.
Metusalem skulle med andre ord have en “hustru”. Derfor opsporede Sallon hundreder af dadelfrø fra oldtiden, fundet under udgravninger i Israel.
32 frø blev derefter plantet, hvoraf seks spirede – blandt dem to hun-palmer.
Ingen af dem har endnu fået blomster, men når de gør, er det planen, at de skal befrugtes med pollen fra Metusalem, så verden atter kan nyde oldtidens mest beundrede dadler.