Guy Eisner
Dadelpalme oldtid

Forskere genopliver berømt dadelpalme fra oldtiden

Palmetræernes dadler var i oldtiden vidt berømte for deres størrelse og søde smag. Nu håber forskerne at få de genopstandne træer til at bære frugt.

Israelske forskere har fået 2.000 år gamle dadelfrø fra en uddød palme-art til at spire.

Frøene stammer bla. fra de berømte Qumran-grotter samt fra udgravningerne af kong Herodes' Masada-fæstning, begge beliggende i den Judæiske Ørken på Vestbredden og i Israel.

Ifølge Sarah Sallon fra Hebrew University of Jerusalem tilhører palmetræerne arten Phoenix dactylifera, som i oldtiden voksede i store plantager nær Det Døde Hav.

Jødernes berømte dadler

Palmens dadler var dengang berømte for deres størrelse, sødme og helbredende egenskaber, og er omtalt af den romerske forfatter Plinius den Ældre og flere andre.

De særlige palmer begyndte imidlertid at dø ud efter jødernes skæbnesvangre oprør mod romerne i år 132-135, og i 1800-tallet var de helt forsvundet.

I 2008 lykkedes det Sarah Sallon at få et 2.000 år gammelt dadelfrø fra Masada-fæstningens magasiner til at spire. Frøet blev til en lille, velskabt dadelpalme, som fik navnet Metusalem.

I 2008 lykkedes det Sarah Sallon at få et enkelt dadelpalmefrø til at spire efter 2.000 år i dvale. Resultatet blev palmen Metusalem, som her ses som helt ung.

© Guy Eisner

Palme søger mage

Men dadelpalmer findes i to køn: Enten er de hanner, som afgiver pollen, eller også er de hunner, der får blomster. For at få frugt kræves begge.

Metusalem skulle med andre ord have en “hustru”. Derfor opsporede Sallon hundreder af dadelfrø fra oldtiden, fundet under udgravninger i Israel.

Dadelpalmer oldtid

Forskerne har via kulstof14-analyser fundet ud af, at dadelpalmefrøene er mellem 2.300 år og 1.900 år gamle. Ud af i alt 32 plantede frø er seks af dem spiret til små palmetræer, der alle har fået bibelske navne.

© Guy Eisner

32 frø blev derefter plantet, hvoraf seks spirede – blandt dem to hun-palmer.

Ingen af dem har endnu fået blomster, men når de gør, er det planen, at de skal befrugtes med pollen fra Metusalem, så verden atter kan nyde oldtidens mest beundrede dadler.