Forskere genskaber 500 år gammelt offer til guderne

I 1995 fandt forskere en mumificeret teenagepige højt oppe i Andesbjergene. Nu gør ny teknologi og dygtigt håndværk det muligt at se, hvordan “Isjomfruen” så ud, inden hun på blodig vis blev ofret til guderne.

Mumie Peru

Junita-mumien ligger i et helt kontrolleret miljø bag adskillige lag plexiglas på Museet for Andesbjergenes Helligdomme i det sydlige Peru.

© Diego Ramos/AFP/Ritzau Scanpix

“Juanita”, også kendt som “Isjomfruen”, er mumien af en teenagepige fra Inka-folket.

Hun blev ofret til guderne for omkring 500 år siden, men nu har et internationalt hold af forskere og en svensk kunstner skabt en silikone-buste, der viser, hvordan Juanita måske så ud inden sit blodige endeligt.

Med udgangspunktet i undersøgelser fra et peruviansk og polsk forskerhold har den svenske specialist i rekonstruktion af ansigter, Oscar Nilsson, kreeret silikone-busten. Han fortæller, at det tog i omegnen af 400 timer at få alle detaljerne i Isjomfruens ansigt på plads.

Videnskabsfolkene brugte kropsscanninger, kranie-målinger, DNA-studier og tidligere forskning i Inka-kulturen til at sikre, at silikone-busten kom så tæt på den virkelige Juanita som muligt.

Isjomfruen lå højt oppe i bjergene

Mumien blev fundet i 1995 af den amerikanske arkæolog Dr. Johan Reinhard og den peruvianske bjergbestiger Miguel Zárate.

De fandt Juanitas mumificerede lig 6.400 m oppe i Andesbjergene på en ekspedition til Ampato-vulkanen.

Teenagemumien var iklædt en ceremoniel kjole og hovedstykke, og rundt om hende lå flere keramiske genstande, herunder skåle og figurer.

Inka-mumie Juanita

Silikone-buste af mumien, der er bedre kendt som Juanita eller Inkaernes Isjomfru.

© Santa María Catholic University

Juanita led en voldsom død

Undersøgelser af mumien viser, at Juanita var mellem 14 og 15 år, da hun blev ofret.

En CT-scanning har afsløret, at hun højst sandsynligt døde på grund af et hårdt slag i baghovedet. Ifølge eksperter blev hun sandsynligvis bedøvet og tvunget til at knæle, før hun blev slået i hovedet med en kølle.

Dr. Reinhard har tidligere forklaret, at det “betød ære for forældrene og et lykkeligt liv for den døde” at blive ofret til guderne i inkaernes religion:

“Barnet blev æret som en gud og dyrket i generationer som landsbyboernes mellemmand til guderne.”

Dr. Reinhard er meget tilfreds med silikone-busten af Juanita.

“Den gør hende endnu mere levende”, mener arkæologen.