Perle for perle har et hold af europæiske forskere nidkært genskabt en halskæde, som blev lavet for omkring 9.000 år siden.
Perlerne blev udgravet i 2018 i landsbyen Ba'ja, der ligger 14 km fra oldtidsbyen Petra i Jordan.
Her boede nogle af de første mennesker, som skiftede livet som jægere og samlere ud med landbrug og dyrehold.
Perlerne blev fundet i en grav, hvor et lille barn er blevet stedt til hvile. Ved barnets bryst og hals lå perlerne i to små bunker.
Efter de første undersøgelser kunne forskerne se, at de ca. 2.500 perler havde vidt forskellige forme og var lavet af bl.a. sten, konkylier, perlemor og rav.
Kunstfærdigt smykke har kostet en formue
Siden 2018 har forskerne brugt endeløse timer på at måle og beregne, hvordan de mange perler oprindelig var sat sammen, så de kunne genskabe det 9.000 år gamle smykke.

De perler, som er ødelagt efter 9.000 år, har forskerne erstattet med sorte skumgummi-perler.
Rekonstruktionen "overgik vores forventninger, eftersom den afslørede en imponerende halskæde i flere rækker, der både har en kompleks sammensætning og et flot design," skriver forskerne.
De vurderer også, at det har krævet ekstraordinært godt håndværk at fremstille halskæden, og at den derfor har været særdeles kostbar.
Barnet i graven var formentlig en del af landsbyens elite, og hans begravelse kan have været en stor social begivenhed, skriver forskerne.
Men den kultur, som skabte halskæden, ved forskerne ikke meget om.
De ved dog, at Ba'ja var beboet i 7.400-6.800 f.Kr., hvor landsbyens op mod 600 indbyggere boede i fleretagers stenhuse og levede af dyrehold.
Efter alt at dømme etablerede kulturen også vidtstrakte handelsforbindelser, for perlemoret til halskæden stammer formentlig fra Det røde hav, som ligger over 1.000 km borte.

Indbyggerne i Ba'ja boede for 9.000 år siden i stenhuse i flere etager. Undertiden blev døde familiemedlemmer begravet under gulvet i kælderen.