Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skelettet af en romer fanget af den pyroklastiske sky, som rullede hen over Pompeji.

© Shutterstock
Kultur - Arkæologi

Forskere kæmper om Pompejis ruiner

Pompeji er en arkæologisk guldgrube, hvor millioner bruges på udgravninger og undersøgelser hvert år. Men en gruppe vulkanologer råber nu vagt i gevær og mener, at udgravningerne gør mere skade end gavn.

Sindene er igen i kog i Pompeji, hvor arkæologer og vulkanologer kæmper om retten til den unikke romerske by, der blev dækket af aske og sten ved vulkanen Vesuvs udbrud i 79 e.Kr.

Konflikten begyndte i 2012, da EU og den italienske regering gav over 100 millioner euro i støtte til et enormt restaureringsprojekt, der skulle stoppe det forfald, byen havde været igennem siden 1950'erne. I 1956 var 64 bygninger åbne for offentligheden, i 2010 var tallet nede på 10.

Vulkanologer føler sig tilsidesat

Nu er Pompeji fuld af arkæologisk aktivitet, men vulkanologerne er ikke glade for de mange udgravninger. De frygter ødelæggelsen af materiale, som ellers kan give viden om det oprindelige udbrud. En viden, der vil kunne bruges til at beskytte de 600.000 mennesker, som i dag lever i Vesuvs skygge.

Forskerne er så frustrerede, at de har skrevet et åbent brev til tidsskriftet “Nature”, hvor de udtrykker deres bekymringer.

“De (arkæologerne, red.) forstår ikke, at under deres entusiasme for arkæologi, udfører de vandalisme imod vulkanologien“, fortæller Roberto Scandone, professor i vulkanologi ved Roma Tre Universitet.

Forskerne er også utilfredse med, at de er forment adgang mange steder i den antikke by, selvom mediefolk bliver inviteret ind, når arkæologerne gør et fund.

Samarbejde foregår i Napoli

Pompejis Arkæologiske Park understreger som svar, at de samarbejder med vulkanologerne på Napoli Universitet. Desuden håber de, at den antikke by er stor nok til, at der er plads til begge forskningsretninger.

Læs også:

Samfund

Derfor bar tyske soldater pikkelhuer

2 minutter
Medicin

Her kørte den første ambulance

1 minut
Submission of Inca's king Sayri Tupac to Don Hurtado de Mendoza, Viceroy of Peru. Engraving, 1807. Colored.
Historiske storbyguider

Oplev spaniernes sølvhovedstad

4 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul