Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Via højteknologiske redskaber var det muligt for flådens arkæologer at afgøre præcis, hvor skibet var blevet ramt.

Kultur - Arkæologi

Forskere løser mysterium om ­sunket amerikansk krigsskib

Kun ét amerikansk krigsskib blev sænket under 1. verdenskrig, men først nu er forskerne sikre på, hvad der egentlig skete.

Et 100 år gammelt mysterium er blevet løst af arkæologer tilknyttet den amerikanske flåde.

Om morgenen den 8. juli 1918 sejlede den amerikanske panserkrydser USS San Diego ud for New York, da den blev gennemrystet af en eksplosion. Besætningen blev beordret til at skyde på alt, der lignede et ubådsperiskop, men intet var at se.

Efter 28 minutter var skibet på vej mod havets bund, og den mere end 1.100 mand store besætning sad i redningsbåde. Seks mand overlevede ikke. USS San Diego var det eneste større amerikanske krigsskib, der blev sænket under 1. verdenskrig.

Lige siden har det været en gåde, hvad der skete med panserkrydseren, som kunne være blevet offer for sabotage, en ulykke eller et ubådsangreb.

Berygtet ubåd stod bag angrebet

Ved hjælp af bl.a. sonarteknologi har forskere nu skabt et 3D-billede over skibsvraget og ud fra computersimulationer konkluderet, at skibet ramte en mine, hvilket var en af de gængse teorier.

Minen var blevet lagt af den tyske ubåd U-156, som historikerne véd befandt sig i området. Få uger efter angreb samme ubåd nogle slæbebåde i Orleans havn og skød også imod byen. Det var det eneste angreb på amerikansk jord under krigen.

Besætningen handlede korrekt

Den amerikanske flåde har brugt to år på at undersøge vraget:

“Med dette projekt havde vi mulighed for at komme til bunds i sagen og konstatere, at mændene om bord gjorde alt rigtigt både op til og under angrebet”, sagde arkæolog Alexis Catsambis, da resultaterne af undersøgelsen blev offentliggjort.

Den gule undervands­robot blev programmeret inden dykket.

Læs også:

Våben

Har nunchakuer været brugt i krig?

2 minutter
Revolution

Kaos, sult og krig rammer Rusland

15 minutter
Teknik

Få en smart Nordic mini aircondition

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul