Via højteknologiske redskaber var det muligt for flådens arkæologer at afgøre præcis, hvor skibet var blevet ramt.

Forskere løser mysterium om ­sunket amerikansk krigsskib

Kun ét amerikansk krigsskib blev sænket under 1. verdenskrig, men først nu er forskerne sikre på, hvad der egentlig skete.

4. januar 2019 af Bue Kindtler-Nielsen

Et 100 år gammelt mysterium er blevet løst af arkæologer tilknyttet den amerikanske flåde. 

Om morgenen den 8. juli 1918 sejlede den amerikanske panserkrydser USS San Diego ud for New York, da den blev gennemrystet af en eksplosion. Besætningen blev beordret til at skyde på alt, der lignede et ubådsperiskop, men intet var at se. 

Efter 28 minutter var skibet på vej mod havets bund, og den mere end 1.100 mand store besætning sad i redningsbåde. Seks mand overlevede ikke. USS San Diego var det eneste større amerikanske krigsskib, der blev sænket under 1. verdenskrig.

Lige siden har det været en gåde, hvad der skete med panserkrydseren, som kunne være blevet offer for sabotage, en ulykke eller et ubådsangreb.

Berygtet ubåd stod bag angrebet

Ved hjælp af bl.a. sonarteknologi har forskere nu skabt et 3D-billede over skibsvraget og ud fra computersimulationer konkluderet, at skibet ramte en mine, hvilket var en af de gængse teorier.

Minen var blevet lagt af den tyske ubåd U-156, som historikerne véd befandt sig i området. Få uger efter angreb samme ubåd nogle slæbebåde i Orleans havn og skød også imod byen. Det var det eneste angreb på amerikansk jord under krigen.

Tryk på Francis Mullers maleri af forliset for at lære mere om den skæbnesvangre dag:

Besætningen handlede korrekt

Den amerikanske flåde har brugt to år på at undersøge vraget:

“Med dette projekt havde vi mulighed for at komme til bunds i sagen og konstatere, at mændene om bord gjorde alt rigtigt både op til og under angrebet”, sagde arkæolog Alexis Catsambis, da resultaterne af undersøgelsen blev offentliggjort.

Den gule undervands­robot blev programmeret inden dykket.

Robotter ­fotograferede skibet

  • Fotograferingen og kortlægningen af USS San Diegos vrag, blev foretaget af Naval History and Heritage Command, den amerikanske flådes afdelingen for historie og arkæologi. Arkæologer herfra brugte såkaldte autonome undervandsfartøjer - små robotter som kan bevæge sig ned på meget dybt vand.

  • Forskerne brugte også sonar til at lave en præcis scanning af skibet og havbunden.

  • Med de højteknologiske redskaber var det bl.a. muligt at fastslå, at hullet i panserkrydserens skrog havde en form, som var resultatet af et møde med en tysk mine – ikke en torpedo."

Måske er du interesseret i...

Læs også