Shutterstock
Aztekertempel, bjerg

Forsvundet tempel fundet på ensom bjergtop i Mexico

Alle udenfor den mexicanske by Atlixco var overbeviste om, at legenden om et helligt aztekertempel på toppen af det lokale bjerg var en skrøne. Men så fik arkæologerne endelig lov til at grave.

I byen Atlixco i det centrale Mexico har der i årevis floreret rygter om et forsvundet tempel, der blev bygget århundreder, før de spanske conquistadors ankom i begyndelsen af det 16. århundrede.

Ifølge den lokale legende blev templet oprindeligt opført på toppen af San Miguel-bjerget, hvor der i dag ligger et katolsk kapel dedikeret til ærkeenglen Michael.

Trods de genstridige rygter er der aldrig fundet arkæologiske beviser for det legendariske tempel, og arkæologerne troede blot, det var en skrøne – indtil nu.

Nylige undersøgelser udført af det mexicanske kulturministerium via Det Nationale Institut for Antropologi og Historie (INAH) har nemlig afsløret spor efter templets eksistens.

Det første bevis dukkede op under en restaurering af kapellets belysning og af stierne, der går op ad bjerget. Et hold af forskere, koordineret af INAH-arkæologerne Miguel Medina Jaen og Carlos Cedillo Ortego, fandt mystiske genstande i jorden – stenredskaber, smykker og lerbeholdere. De kunne hurtigt konstatere, at de ikke var lavet af spaniere.

Genstandene stammede fra de mesoamerikanske Nahua-folk og var over 1.000 år gamle. Arkæologerne fandt også tegn på fyldninger med jord og sten; formentlig et forsøg på at niveauregulere den klippefyldte bjergtop.

Templet gemte sig kun 25 cm under jorden

Efter de første fund fik forskerne lov til at lave undersøgelser i og omkring selve kapellets atrium. Her skulle de ikke mere end 25 cm ned i jorden, før de fandt rester af et kalk- og sandgulv fra et gammelt tempel, som var væsentligt ældre end det kristne kapel. Forskerne fandt også beviser på et lignende præ-columbiansk gulv 90 cm under jorden under en anden udgravning ved kapellets ene mur.

Ifølge INAH bekræfter fundene, at “et teocalli (teocalli betyder tempel på aztekernes sprog nahuatl, red.) faktisk eksisterede på toppen af bjerget, San Miguel, og at det havde mindst to bygningsfaser.”

Udgravningen lige udenfor kapellet afslørede spor efter mere end 1000 år gamle gulve.

© INAH

Præcis hvornår det gamle tempel blev jævnet med jorden vides ikke, men det skete sandsynligvis i forbindelsen med byggeriet af det kapel der nu pryder toppen af San Miguel-bjerget. Det katolske kapel blev bygget i 1700-tallet og er med sin flotte gule og hvide facade i dag en af Atlixcos mest iøjnefaldende vartegn.

Kapellet er desuden en del af den årlige Huey Atlixcáyotl-festival. Her hyldes områdets præ-columbianske historie med dans, sange og musik, som stammer fra nahuaerne.

Under festivalen danser en stor gruppe op ad San Miguel-bjerget, og foran kapellet kåres årets “Xochicihuatl” (Blomsterkvinde). På den måde har det katolske og den oprindelige kultur været forbundet i årevis. Forbindelsen understreges kun yderligere af arkæologernes nye fund af bjergets oprindelige tempel.

Arkæologerne jager tempelguden

På nuværende tidspunkt står det ikke klart, hvilken guddom templet var dedikeret til. Arkæologerne mener, at guderne Quetzalcóatl (gud for visdom, død og genopstandelse), Tláloc (regnens gud) eller Xōchipilli (gud for leg, dans og festligheder) er de mest sandsynlige.

Det vil dog kræve yderligere udgravninger, før der kan drages endelige konklusioner.

“Sporerne der kan afklare, hvilken guddom der blev tilbedt her, ligger stadig under kapellet”, skriver INAH i deres pressemeddelelse. “Selv med denne aura af mysterium omkring sig, vil vores arkæologiske bekræftelse af den gamle legende, hjælpe med at styrke identiteten hos de lokale i Atlixco”.