Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skibsvrag

Selv masterne på det ca. 500 år gamle skib står stadig oprejst, og på dækket ligger besætningens jolle, som da den blev forladt.

© Dr. Rodrigo Pacheco-Ruiz/Deep Sea Productions/MMT
Kultur - Arkæologi

Gådefuldt skibsvrag fundet i Østersøen

Et internationalt hold forskere har undersøgt et ukendt skibsvrag ud for Sveriges kyst. Fartøjet stammer fra 1400-tallet og er et af de bedst bevarede nogensinde fundet fra den periode.

Et ca. 500 år gammelt og usædvanligt velbevaret skibsvrag er blevet undersøgt ud for Sveriges kyst. Ifølge eksperter er fartøjet et af de mest intakte nogensinde fundet fra denne periode.

Skibet sejlede omkring den tid, da Christoffer Columbus krydsede Atlanten i 1492, men det 16 m lange fartøj har ifølge forskerne været lidt mindre end Columbus' skib, Santa Maria.

Undersøgt med dykkerrobotter

Vraget blev opdaget i 2009, da det statslige, svenske Sjöfartsverket i forbindelse med andet arbejde scannede havbunden med sonar.

Men først i år har et hold internationale eksperter i samarbejde med bl.a. det svenske survey-firma MMT haft mulighed for med fjernstyrede dykkerrobotter at udforske vraget, der ligger på 126 meters dybde.

Og billederne af skibet på bunden har forbløffet forskerne.“Det er næsten som om, at det sank i går – masterne er på plads, og skroget er intakt”, udtaler marinarkæolog Rodrigo Pacheco-Ruiz fra University of Southhampton.

Video credit: MMT

Skibets identitet er en gåde

Selv fartøjets lænsepumpe og gangspillet, som bl.a. blev brugt til at hæve og sænke ankeret, er næsten helt intakte. Vraget giver derfor forskerne en enestående chance for at finde ud af, hvordan de knap så store skibe fra perioden før Den Nordiske Syvårskrig (1563-1570) var bygget.

Eksperterne har ingen anelse om skibets identitet, eller hvad årsagen til forliset var. To af fartøjets svingkanoner ser dog ud til at være sat i en position, så de var klar til kamp.

Rodrigo Pacheco-Ruiz håber, at årsagen til forliset vil blive fundet, når forskerne får undersøgt vraget nærmere.

Læs også:

Arkæologi

Skeletter vælter op af undergrunden

2 minutter
Christopher Columbus
Opdagelsesrejser

Christoffer Columbus: Den gådefulde opdager

17 minutter
Søfart

Forskere skaber verdens største skattekort

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul