Gamle symboler beviser ødelæggende meteor-nedslag

I årtier har forskere leget med teorien om, at et voldsomt bombardement af meteor kan have udløst den mini-istid, der bl.a. slog mammutten ihjel. Men de har manglet konkrete beviser. Indtil nu.

Forskere mener, at et regn af meteorer har været skyld i en hårdtslående istid.

© Shutterstock

På en søjle i verdens ældste tempel i Tyrkiet, Gobelki Tepe, er der indhugget en række mystiske symboler af bl.a. dyr, som forskere ikke har kunnet finde hoved og hale i.

Men nu har forskere fra University of Edinburg fundet ud af, at symbolerne repræsenterer stjernebilleder – og en meteorsværm på kollisionskurs mod Jorden.

Symbolerne er særligt interessante, fordi de er det første bevis for et meteor-nedslag, som forskere indtil nu ikke har kunnet finde et eneste fysisk bevis for.

Symbolerne på søjlen i templet Gobekli Tepe i Sydtyrkiet.

© Alistair Coombs

Ingen beviser før nu

For ca. 13.000 år siden faldt temperaturen pludselig drastisk. Det var starten på en 1.000 år lang mini-istid. Et meteor-nedslag kan være forklaringen på en istid, fordi det kan nedkøle Jorden.

Arkæologerne fra Skotland har sammenlignet tempelsøjlens stjernebilleder og deres placeringer på himlen med en computersimulation, der kan vise, hvor stjernebillederne stod på himlen over Tyrkiet for tusindvis af år siden.

Og det viser sig, at søjlens astronomiske placeringer er et portræt af himlen, som den så ud for 13.000 år siden.

Slog mammutten ihjel

Dermed mener forskerne nu at have bevist, at der fandt et voldsomt meteor-nedslag sted for 13.000 år siden.

Og det forklarer, hvad der kan have udløst mini-istiden, der har fået skylden for at have udryddet den uldne mammut uddøde.

På søjlen er der også et billede af en mand uden hoved, som menes at symbolisere de menneskelige katastrofer, der fulgte efter meteor-nedslaget.