Anadolu Agency
Hittitter skelet udgravning

Gennembrud: Hittitter-skelet udgravet

I det centrale Tyrkiet har arkæologer for første gang fundet et skelet af en kvinde fra det sagnomspundne hittitter-folk.

Et 3.500 år gammelt kranium samt et lårben har fået arkæologerne til at juble.

Skeletdelene er nemlig fundet i ruinerne af oldtidsbyen Sapinuwa, som blev bygget af de gådefulde hittittere:

“Det er et ekstremt vigtigt fund”, fortæller professor Aygül Süel fra Hitit Üniversitesi til tyrkiske medier.

Kan løse gåde om hittitterne

Ifølge hende tilhører knoglerne en ung kvinde, som muligvis har tilhørt hittitternes kongefamilie, og det gør fundet banebrydende:

“Hidtil har ingen fundet hverken hittittiske kongegrave eller hittitter-skeletter”, forklarer hun.

Årsagen er, at hittitterne typisk kremerede deres døde, så hidtil har arkæologerne kun fundet fragmenter af knogler, som ikke har kunnet give dem ret meget information.

En kulstof14-analyse af det nye fund vil give forskerne en præcis datering af skelettet, mens en dna-analyse kan vise, hvor hittitterne oprindeligt kom fra.

Skabte magtfuldt imperium

Sapinuwa, hvor skeletdelene blev fundet, var et af hittitternes største religiøse og administrative centre, hvor også flere konger havde deres residens.

Hittitterne etablerede sig i Anatolien i 2000-tallet f.Kr. og havde omkring år 1400 f.Kr. skabt et af bronzealderens mest magtfulde imperier, der herskede over størstedelen af Lilleasien samt nutidens Libanon og Syrien og udfordrede selv de egyptiske faroner.

Omkring 1180 f.Kr. blev riget løbet over ende af dets mange fjender, og hittitterne forsvandt ligeså gådefuldt ud af historien, som de var kommet ind i den.