Georadar finder begravet vikingeskib i Norge

Arkæologer i Norge har gjort et sensationelt fund ved byen Halder. Her er bl.a. spor efter et intakt vikingeskib og adskillige langhuse.

Vikingeskibet har været brugt som gravsted for en mægtigt person i vikingesamfundet.

Undersøgelser omkring gravhøjen Jellhaugen i det sydøstlige Norge på grænsen til Sverige har afsløret spor efter et intakt vikingeskib.

“Fundet ser utrolig spændende ud. Vi har kun tre velbevarede vikingeskibsvragfund her, så dette fund vil helt sikkert få stor historisk betydning”, udtaler afdelingsleder ved NIKU (Norsk Institut for Kulturforskning) Knut Paasche.

Første vikingeskib i over 100 år

Norges tre tidligere udgravede vikingeskibe er alle konserveret og udstillet i Vikingeskibshuset på halvøen Bygdø i Oslo. De blev fundet i henholdsvis 1867, 1880 og 1904, så de norske arkæologer har god grund til at være begejstrede.

“Dette nye skib vil utvivlsomt være af stor historisk værdi, fordi vi vil være i stand til at undersøge det med alle den moderne arkæologis muligheder”, ud­dyber Paasche.

Omkring 20 meter langt

Skibet ligger kun en halv meter under jorden og er vurderet til at være omkring 20 m langt. Eliten i vikingernes samfund, fx konger, blev til tider begravet i skibe, og det mener arkæologerne er tilfældet her.

De er dog stadig meget påpasselige med at lave en egentlig udgravning, da de ikke ved, hvordan skibets gamle planker vil ­reagere, når det kommer op af jorden.

I stedet skal hele området undersøges yderligere med metoder, der ikke ødelægger jorden for at fastslå præcis, hvor stor gravpladsen er, og hvordan genstandene ligger i graven.

Udover skibet har undersøgelserne også påvist spor efter adskillige gravhøje samt fem langhuse, hvoraf nogle er imponerende store.