Gigantisk statue fundet i faraoernes land

I flere år har Mattarya-distriktet været lig med en arkæologisk ørken, men i 2012 trodsede tyske arkæologer dødsstemplet og begyndte at grave efter oldtidsfund – en udgravning, der er nu har vist sig at være tiden værd.

Arkæologer og lokale strømmede til for at se den kongelige statue, efter den var blevet hejst op fra det mudrede hul. Statuen blev fundet i flere dele og måler i alt ni meter.

© AFP, Khaled Desouki

Tyske arkæologer har efter lang tids graven opstøvet en 3.000 år gammel statue, som angiveligt forestiller Egyptens største farao, Ramses 2.

Fundet kan ifølge Egyptens Antikvitetministerium beskrives som "én af de vigtigste arkæologiske opdagelser".

Området var arkæologisk dødsdømt

Statuen er ni meter høj og er fundet i jorden mellem to lejlighedsbygninger i den hellige oldtidsby Heliopolis i det nordøstlige Kairo.

I dag hedder distriktet Mattarya og er tidligere erklæret arkæologisk uinteressant af Egyptens politikere.

"Vi troede stedet ville være tomt, så fundet var virkelig en overraskelse" fortæller lederen af udgravningen, Dietrich Raue fra Leipzig Universitet, begejstret.

Ramses 2. hyldede solguden

Ingen inskriptioner indikerer, at statuen forestiller Ramses 2., men til gengæld peger arkæologerne på statuens findested som det afgørende spor.

Opdagelsen er nemlig gjort nær indgangen til et tempel dedikeret til den berømte farao og gør ham derfor til det mest oplagte bud.

Ramses 2. regerede fra 1279 f.Kr. til 1224 f.Kr. og er kendt for sine mange krigstogter. I samme periode var Heliopolis én af Egyptens hovedstæder, og her fandtes – ud over Ramses eget soltempel – det vigtigste tempel for tilbedelsen af den mægtige solgud Ra.

Udgravningen har også ført til fundet af en mindre statue af Ramses barnebarn Seti 2, men arkæologerne håber på at finde flere levn fra den hellige by, og fortsætter derfor arbejdet lidt endnu.