Marisol Bautista Roquez, INAH
Skelet og potter i udgravning

Glemt 1.500 år gammel landsby dukker op midt i Mexico City

Midt i den travle storby har arkæologer fundet rester af en 1500 år gammel landsby. Her boede kunstnere og håndværkere, og byen spillede en vigtig rolle for stormagten Teotihuacan, mener arkæologer.

Mexico City er med sine 20 millioner indbyggere og tætte klynger af skyskrabere indbegrebet af en moderne storby.

Men under de travle gader og himmelstræbende bygninger ligger minder fra fortiden gemt. Og nu har arkæologer fra Mexicos Nationale Institut for Antropologi og Historie udgravet en 1.500 år gammel landsby tæt ved bymidten, skriver forskerne i en pressemeddelelse.

Fundet viser, at området allerede var beboet længe før 1300-tallet, hvor aztekernes hovedstad Tenochtitlan blev grundlagt på stedet, hvor Mexico City i dag ligger.

Under udgravningen har forskerne afdækket stolpehuller, brønde, rester af gulve og andre spor efter menneskelig bebyggelse.

De har også fundet tre grave, som indeholdt skeletter af to voksne og et barn.

På baggrund af fundene vurderer arkæologerne, at landsbyen stammer fra perioden mellem 450 og 650 e.Kr.

Farvede keramik-vaser på hvid baggrund

Teotihuacan-kulturen var kendt for sin kunstfærdige keramik.

© INAH

Håndværkere og kunstnere beboede byen

Fundene viser, at beboerne har ernæret sig som fiskere og samlere.

Men store mængder af keramik og andre genstande af sten tyder på, at landsbyboerne også har udført kunstnerisk og håndværksmæssigt arbejde.

Forskerne antager, at genstandene har været brugt som handelsvarer.

“Baseret på udgravningerne i 2023 overvejer vi muligheden for, at landsbyens økonomi ikke kun er baseret på fiskeri og samling men at der har været tale om en blandet økonomi med en håndværksproduktion af keramik og stenvarer, muligvis af specialiseret natur”, skriver arkæologerne i pressemeddelelsen.

Arkæologerne antager, at landsbyboerne solgte varerne til den magtfulde storby Teotihuacan, som lå omkring 40 km nordøst fra det sted, hvor Mexico City nu ligger.

Byen blev anlagt i det første århundrede e.Kr. Den var i sin storhedstid – før aztekeners civilisation – Mellemamerikas største og husede hele 125.000 mennesker. Teotihuacan var også centrum for handel og berømt for bl.a. sin fine keramik.

Kemiske analyser af keramik fra den nyfundne landsby skal nu afdække, om genstandene har indgået i handelen med Teotihuacan.

Pyramider i Teotihuacan i Mexico

Teotihuacan var for 1500 år siden Mexicos mest magtfulde by og bl.a. kendt for sine pyramider.

© Mike Peel