Natural History Museum of Vienna

Grav gemte på verdens ældste identiske tvillingepar

En gruppe forskere fra universitetet i Wien har gjort en bemærkelsesværdig opdagelse ved at studere to børnelig fra en oldgammel grav.

Verdens ældste eksempel på en grav med enæggede tvillinger stammer fra Østrig. Det viser et nyt studie af to børnelig fra en 31.000 år gammel grav 60 km nordvest for Wien.

Tvillingerne blev oprindeligt fundet i 2005, og allerede dengang vakte fundet stor interesse.

Først nu er det dog lykkedes for et forskerhold fra universitetet i Wien at udvinde nok DNA fra knoglerne til at vurdere, hvilken relation de to afdøde havde.

“Det faktum, at nok højkvalitets-DNA kunne udvindes fra disse gamle børneskeletter, kan sammenlignes med sandsynligheden for at vinde i lotto”, forklarer studiets leder, Maria Teschler-Nicola, i en udtalelse til pressen.

Tvillingerne i graven var dækket med rød okker.

© Natural History Museum of Vienna

Tænderne afslører aldersforskellen

Forskerne ved også, at graven blev åbnet, efter at den var etableret. Forklaringen er, at den ene tvilling døde kort efter fødslen, mens hans bror overlevede ca. 50 dage.

Aldersforskellen har forskerne fundet ved at analysere de to spædbørns tandudvikling:

En mørk streg på anlæggene til tænderne, den såkaldte newborn line (fødselslinje) i emaljen, adskiller tiden før og efter et barns fødsel.

At tvillingerne blev stedt til hvile sammen, viser ifølge forskerne, at de hørte sammen i bevidstheden hos den gruppe, de tilhørte.