Gravrøvere efterlod overnaturligt ulvehoved til den afdøde

I en rumænsk gravhøj har arkæologer fundet noget højst usædvanligt – et ulvehoved efterladt af gravrøvere. Det skulle sikre, at den afdøde romer ikke kunne hjemsøge dem som en ond ånd.

Ulvehovedet

Gravrøverne havde allerede plyndret den 2.000 år gamle grav. Men et ulvehoved skulle beskytte imod den afdøde romers vrede.

© B. S. Szmoniewski & Shutterstock

I en grav i Rumæniens Dobruja-region gjorde arkæologer for nylig et overraskende fund, da de åbnede en gammel grav fra omkring år 150 e.Kr.

Inde i graven fandt de ikke kun resterne af den afdøde, men også tydelige tegn på, at der havde været gravrøvere på besøg – og højst usædvanligt havde de efterladt et ulvehoved i gravhøjen.

Ulvehovedet var placeret oven på en bunke sten, som gravrøverne havde brugt til at lukke det hul, de havde lavet.

“Det var formentlig et ritual, der havde til formål at lukke den røvede grav for at forhindre den afdødes ånd i at forlade den og søge hævn for udplyndringen”, forklarer Dr. Bartłomiej Szymon Szmoniewski fra det Polske Videnskabsakademi.

Den afdøde var blevet kremeret

Gravrøverne tilhørte sandsynligvis det thrakiske folkeslag geterne, som var kendte for at pryde deres våbenskjold med ulve. Ifølge romerske legender kæmpede ulve endda sammen med dem. Romerne invaderede deres land af flere omgange, og de blev endeligt erobret under kejser Augustus, som gjorde området til provinsen Dakien.

Arkæologerne mener derimod, at graven tilhørte en romer. Brændt træ og genstande tyder på, at romeren var blevet kremeret inde i sin kiste sammen med en række gravgaver.

Efter gravrøvernes plyndring var der ikke meget af værdi tilbage, men gravhøjen indeholdt også en anden grav, som det ikke ser ud til, at gravrøverne har fundet.

Her lå en begravet person, der ikke var blevet kremeret, og den døde havde stadig en mønt i munden, som stammede fra 125-127 e.Kr. under den romerske kejser Hadrians regeringsperiode.

Dette var et klassisk begravelsesritual i oldtiden: ”En mønt blev givet som betaling til Kharon for at sejle den dødes sjæl over floden Styx til dødsriget Hades”, forklarer Dr. Szmoniewski.

Valnød

Denne forkullede valnød afslører, at den døde var blevet kremeret, inden han blev placeret i graven.

© B. S. Szmoniewski