Spink & Son

Guldskat lå skjult under køkkengulvet

Under renoveringen af deres hus gjorde familie et forbløffende fund. Nu er skatten sat til salg for millioner.

For et halvt år siden kunne HISTORIE berette om en dansk familie, hvis køkkengulv skjulte en gammel runesten. Nu har en engelsk familie gjort et lige så spektakulært fund under deres køkken.

I Ellerby nær Hull i det vestlige England var familien i 2019 ved at renovere deres gamle hus fra 1700-tallet. Da håndværkerne løftede gulvbrædderne op, fandt de en guldskat bestående af godt 260 guldmønter fra perioden 1610 til 1727.

Nu er skatten endt på auktion, hvor den forventes at blive solgt for mindst 2,5 millioner kroner.

Auktionshuset Spink & Son kalder skatten for ”en forbandet stor sparegris”.

© Spink & Son

Ejerne stolede ikke på banken

Skatten har formentlig tilhørt Joseph og Sarah Fernley-Maisters, som ejede huset i 1700-tallet. Hvorfor de valgte at skjule guldmønterne under køkkengulvet, kan der være flere forklaringer på.

“Joseph og Sarah stolede tydeligvis ikke på den nyligt oprettede Bank of England og (de nye, red.) pengesedlers værdi, udtaler auktionarius Gregory Edmund fra Spink & Son, der står for salget af skatten.

En anden forklaring kan være, at ægteparret frygtede, at deres hjem nær kysten skulle blive angrebet af Frankrig. I løbet af 1700-tallet udkæmpede England og Frankrig ikke færre end seks krige.

Hvorfor det velhavende ægtepar Fernley-Maisters aldrig gravede mønterne op igen forbliver et mysterium. Skatten lå trods alt lige under deres fødder.