I det nordøstlige Schweiz nær Güttingen stødte en lokal landmand på skrotmetal, da han pløjede sin gulerodsmark.
Landmanden gad ikke rigtigt gøre arbejdet selv, så han hyrede en lokal metaldetektor-entusiast til at gennemgå marken for metal – og fik sig noget af en overraskelse.
Da Franz Zahn dukkede op med sin metaldetektor, var noget af det første, han stødte på, nemlig ikke skrotmetal, men derimod små runde bronzeskiver med spidser.
En form, som Zahn genkendte som bronzealderhalskæder. Han tog derfor straks kontakt til det lokale museum, der hurtigt fik sendt eksperter ud for at undersøge fundet.
Tilhørte rig kvinde
Fundet viste sig snart at være omfattende. Op af jorden dukkede en halskæde bestående af 14 af de runde bronzeskiver, ringe, pilehoveder, en hajtand, en bjørnetand, stenkrystaller og ikke mindst over 100 små ravperler.
Der blev ikke fundet rester efter en ejermand til skatten, så formentlig har den været gravet ned for at beskytte den.

Arkæologerne mente, at skatten enten har været smykker eller fungeret som beskyttende amuletter.
Lokale arkæologer formoder dog, at genstandenes ejermand har været en rig bronzealderkvinde fra omkring år 1500 f.Kr. Ikke langt fra fundstedet har arkæologerne tidligere fundet resterne af en bebyggelse fra omkring år 1000 f.Kr., men det er usikkert, om denne beboelse eksisterede 500 år forinden.
De flotte genstande kan altså have været gemt her af en velhavende gennemrejsende.
Ifølge en pressemeddelse fra det Arkæologiske Kontor i Kanton Thurgau, skal de mange genstande nu konserveres, inden de vil blive udstillet på det lokale arkæologiske museum i Frauenfeld i løbet af 2024.