Ivoire Angers/Deloys

Håndværkere fandt guldskat i væg

Fransk ægtepar fik sig en kæmpe overraskelse, da deres gamle hus skulle renoveres.

I 2019 hyrede et ægtepar i den nordvestfranske by Plozévet tre håndværkere til at renovere deres hus. Den slags kan være en dyr omgang, især når det drejer sig om ældre ejendomme, men i dette tilfælde skulle det vise sig at være alletiders forretning.

I en af husets vægge fandt håndværkerne nemlig et lille skrin fyldt med guldmønter.

“Skrinet var indsat i muren imellem stenene”, forklarer husets ejer, François Mion.

Nogle dage efter dukkede endnu flere guldmønter op i en gammel pung. Nu er fundet blev sat til salg for en mindre formue.

Mønterne er yderst velbevarede efter godt 300 års indemuring. Den sjældneste af dem ventes at indbringe 100.000 kr. på auktion.

© Ivoire Angers/Deloys

Håndværkerne bliver godt betalt

I alt fandt håndværkerne 239 guldmønter, hvoraf de 216 stammede fra Ludvig 14.s regeringstid (1643-1715) og de resterende 23 fra dennes fars (Ludvig 13., 1610-1643) periode.

Da ægteparret købte huset før 2016, er skatten ikke omfattet af en ny lov, der gør den slags fund til danefæ og statens ejendom. Ægteparret har allerede besluttet at dele halvdelen af indtægterne fra auktionen med de tre håndværkere. Alligevel skulle der være rigeligt tilbage til at dække udgifterne til husets renovering.

Samlet vurderes møntskatten at kunne indbringe ægteparret mellem 1,8 og 2,2 mio. kr.
Dele af deres hus stammer helt tilbage fra 1200-tallet og har i århundreder været beboet af lokale købmænd, så mønterne har formentlig tilhørt en rig købmand fra 1600-tallet.