Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Guldperle

Historiens ældste guldperle

Kultur - Arkæologi

Historiens ældste guld-smykke fundet i bulgarsk ruinby

I ruinerne af et lille hus i Bulgarien har arkæologerne gjort en opdagelse, som omskriver historiebøger.

Lille perle – stor værdi

Arkæologer har netop gjort et fund, som viser, at mennesker pyntede sig med guld og glimmer tidligere, end forskerne hidtil har troet.

I ruinerne af en forhistorisk bebyggelse i det sydlige Bulgarien har arkæologer udgravet en lille guld-perle på blot 0,15 gram og 4 mm i diameter.

Perlen er blevet dateret til 4.600 f.Kr. – og er dermed 200 år ældre end det hidtil ældste guld-smykke, som i 1972 også blev fundet i Bulgarien.

Indvandrere byggede by

“Det er en virkelig vigtig opdagelse. Det er et lille stykke guld, men det er stort nok til at finde sig en plads i historien”, siger professor Yavor Boyadzhiev fra det bulgarske videnskabsakademi.

Boyadzhiev er overbevist om, at guldperlen ikke er blevet importeret, men fremstillet lokalt i Bulgarien. Ifølge professoren lagde perlens findested jord til en af Europas første byer, hvor et avanceret bysamfund opstod for 8-9.000 år siden.

Indbyggerne var “indvandrere” fra nutidens Tyrkiet, som bragte viden om bl.a. landbrug og metalarbejde med sig til Europa.

Befolkningen tilbad fugle

Nær guldperlens findested har forskerne også fundet ca. 150 keramik-figurer af fugle, hvilket indikerer, at byens indbyggere har tilbedt dyrene som guder.

Forskerne vurderer, at den gamle by blev jævnet med jorden af fjendtlige stammer fra nord, som invaderede området omkring 4.100 f.Kr.

I nogle af byens ruiner har arkæologerne udgravet skeletter med hugmærker fra økser – hvilket tyder på, at indbyggerne er blevet ofre for en massakre.

Læs også:

Arkæologi

Underjordiske byer: Tyrkiets dybeste mysterium

12 minutter
Kort
Arkæologi

Enestående opdagelse i arabisk oliestat

2 minutter
Arkæologi

Nyt studie: Hunden blev tæmmet af de første mennesker i Europa

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul