Historiens ældste guld-smykke fundet i bulgarsk ruinby

I ruinerne af et lille hus i Bulgarien har arkæologerne gjort en opdagelse, som omskriver historiebøger.

Guldperle

Historiens ældste guldperle

Lille perle – stor værdi

Arkæologer har netop gjort et fund, som viser, at mennesker pyntede sig med guld og glimmer tidligere, end forskerne hidtil har troet.

I ruinerne af en forhistorisk bebyggelse i det sydlige Bulgarien har arkæologer udgravet en lille guld-perle på blot 0,15 gram og 4 mm i diameter.

Perlen er blevet dateret til 4.600 f.Kr. – og er dermed 200 år ældre end det hidtil ældste guld-smykke, som i 1972 også blev fundet i Bulgarien.

Indvandrere byggede by

“Det er en virkelig vigtig opdagelse. Det er et lille stykke guld, men det er stort nok til at finde sig en plads i historien”, siger professor Yavor Boyadzhiev fra det bulgarske videnskabsakademi.

Boyadzhiev er overbevist om, at guldperlen ikke er blevet importeret, men fremstillet lokalt i Bulgarien. Ifølge professoren lagde perlens findested jord til en af Europas første byer, hvor et avanceret bysamfund opstod for 8-9.000 år siden.

Indbyggerne var “indvandrere” fra nutidens Tyrkiet, som bragte viden om bl.a. landbrug og metalarbejde med sig til Europa.

Befolkningen tilbad fugle

Nær guldperlens findested har forskerne også fundet ca. 150 keramik-figurer af fugle, hvilket indikerer, at byens indbyggere har tilbedt dyrene som guder.

Forskerne vurderer, at den gamle by blev jævnet med jorden af fjendtlige stammer fra nord, som invaderede området omkring 4.100 f.Kr.

I nogle af byens ruiner har arkæologerne udgravet skeletter med hugmærker fra økser – hvilket tyder på, at indbyggerne er blevet ofre for en massakre.