Noonans

Hobbyarkæolog finder diamantring fra middelalderen

Alle hobbyarkæologer drømmer om, at metaldetektorens bip en dag afslører guld og ædelstene – for en heldig kartoffel gik drømmen i opfyldelse.

Som så mange gange før var 69-årige David Board ude at afsøge en mark i Dorset, England, med sin metaldetektor.

Board havde fået tilladelse af ejeren til at gå der, men var indtil videre ikke stødt på noget. Men kort før han skulle hjem, kom der et bip. Blot 12 cm under overfladen stødte han på noget metallisk, som han gravede fri og tog med hjem for at undersøge nærmere.

“Først da jeg kom hjem og fik klumpen vasket ren, gik det op for mig, at fundet var langt bedre, end jeg havde troet”, forklarer hobbyarkæologen.

Og det må siges at være lidt af en underdrivelse, for Board havde fundet en guldring med en diamant i. Ringen har nu indbragt ham 332.000 kr., som han skal dele med markejeren.

Ringen bærer en inskription på fransk: Ieo vos tien foi tenes le moy – jeg holder din tro, hold min.

© Noonans

Bryllupsring i perfekt stand

Først havde Board overdraget ringen til British Museum, der kunne bekræfte, at den var ægte og fra middelalderen. Ringen har formentlig været en bryllupsring.

Derefter blev den sat til salg på auktion. Britisk lov dikterer nemlig, at alle væsentlige fund tilfalder staten mod en passende erstatning. Knap så historiske vigtige fund må sælges på auktion.

“Denne ring er i næsten perfekt stand. Den består af to smukt viklede tråde, der symboliserer parrets forening,” forklarer Nigel Mills, der arbejder for auktionshuset Noonans, som solgte ringen.