Amelia Earhart i cockpittet i sit Lockhead Electra 10E-fly, som hun forsøgte at flyve Jorden rundt med.

© Creative Commons/Wikimedia

Hunde skal finde liget af verdensberømt pilot på trope-ø

Efter 80 år har forskere stadig ikke opgivet håbet om at opspore den forsvundne pilot Amelia Earhart. Nu skal kriminaltekniske hunde forsøge at finde hendes knogler på en Stillehavs-ø.

7. juli 2017 af Karine Kirkebæk

For 80 år siden – den 2. juli 1937 – lettede Amelia Earhart sammen med sin navigatør Fred Noonan fra byen Lae på Papua Ny Guinea.

De to manglede at flyve den sidste strækning for at gennemføre deres jordomrejse i fly. Earhart og Noonan skulle lande på Howland-øen, men de dukkede aldrig op.

En af teorierne om den berømte kvindes forsvinding går på, at hun er nødlandet på den lille Stillehavs-ø Nikumaroro ca. 650 km syd for Howland-øen.

Amelia Earhart var på vej mod Howland-øen, da hun forsvandt.

© Google Maps

Ekstremt effektive hunde

En gruppe forskere fra The International Group for Historic Aircraft Recovery (TIGHAR, red.) har tidligere orkestreret 12 forskellige missioner for at finde resterne af Amelia Earhart.

Nu sender de fire hunde af racen border collier til Nikumaroro. Hundene kommer fra et institut for kriminaltekniske hunde, og de kan opsnuse menneskerester op til 2,7 m under jorden.

Hvis hundene finder knogler, skal de sendes til USA, hvor DNA-forskere vil sammenligne dem med DNA fra Amelia Earharts levende slægtninge. 

Store forventninger

Forskerne har store forventninger til eftersøgningen på Nikumaroro. For det første, fordi hundene er bedre til at finde ting under jorden end andre radaer. For det andet, fordi TIGHAR i 2012 fandt en dåse på øen med creme mod fregner, som Earhart brugte.

Og for det tredje, fordi TIGHAR tidligere i år mente at identificere en overarmsknogle fra Earhart. Knoglen blev fundet på Nikumaroro i 1940, men blev først undersøgt nærmere i år. 

Måske er du interesseret i...

Læs også