Archaeological Institute of Kashihara
Dæmonsværd

Hvad var et dæmonsværd?

Under udgravningen af en gravhøj gjorde japanske arkæologer store øjne, da et næsten 2,5 m langt sværd dukkede op af jorden. Og våbnet var ikke beregnet til dødelige fjender.

Under arbejdet med at udgrave en gravhøj fra 300-tallet øst for Osaka, gjorde japanske arkæologer i december 2022 en "hidtil uset og spændende" opdagelse: Begravet i et tykt lag ler lå et såkaldt dæmonsværd.

Det 2,37 meter lange våben er det største, der nogensinde er blevet fundet i Østasien og er ifølge forskerne for stort til at bruge i kamp – i hvert fald i denne verden. I stedet har sværdet, som har et let bølget blad, formentlig haft stor rituel betydning og skulle beskytte sin ejer i døden.

Ifølge japansk tro ville oni (dæmoner) og yurei (spøgelser) forsøge at kapre den afdødes sjæl under rejsen til efterlivet, og den afdøde kunne bruge det enorme dæmonsværd til at nedkæmpe mørkets magter.

Sammen med sværdet lå også et stort bronze-spejl – et redskab, der også er kendt for sine beskyttende egenskaber mod onde ånder.

Japansk bronze spejl

Bronzespejler var formet som et skjold og er det største af sin art nogensinde fundet i Japan.

© Archaeological Institute of Kashihara

Kæmpegrav indeholdt vigtig person

Sværdet blev fundet i en såkaldt kofun – en japansk gravhøj. De største af disse gravhøje blev brugt til at begrave vigtige personer i 200-500-tallets Japan.

Den kofun, hvori dæmonsværdet blev fundet, måler hele 109 meter i diameter og har derfor formentlig tilhørt et medlem af den politiske elite i Japan. Eftersom et dæmonsværd også var yderst kostbart at fremstille, må ejeren have været både meget magtfuld og velstillet. Et oplagt bud er, at han har været en lokal hersker med tætte bånd til kejseren.

Arkæologer har været i gang med at grave i gravhøjen siden 2018 og har tidligere fundet en ca. fem meter lang kiste. Håbet er nu, at undersøgelser af kisten kan afsløre mere om dæmonsværdets ejermand.

Dæmonsværd

Det 2,37 meter lange sværd er stadig svøbt i ler og skal gennemgå en restaurering, før det kan blive udstillet.

© Archaeological Institute of Kashihara