Dødehavsrulle

Hvem skrev Dødehavsrullerne?

I 1947 forsvandt en eventyrlysten ged ind i en mørk grotte ved Det Døde Hav. Da gedehyrden fulgte efter dyret, gjorde han et fund, som de fleste arkæologer kun kan drømme om.

I 1947 forsvandt en eventyrlysten ged ind i en mørk grotte ved Det Døde Hav. Da gedehyrden fulgte efter dyret, gjorde han et fund, som de fleste arkæologer kun kan drømme om.

Library of Congress

Den 7. februar 1947 var beduin-drengen Muhammed sat til at passe geder på Vestbredden, da et af dyrene løb ind i én af de mange grotter nær Det Døde Hav. For at jage geden ud kastede Muhammed en sten ind i den mørke grotte.

Drengen forventede brægen fra en forskræmt ged, men hørte i stedet lyden af noget, der gik i stykker. Da Muhammed tog mod til sig og trådte ind i grottens mørke, opdagede han resterne af en smadret krukke og nogle mærkværdige, støvede ruller.

Den februar-dag i 1947 var Muhammed ikke klar over, at han netop havde gjort et af århundredets største arkæologiske fund. I jagten på sin ged var han faldet over de såkaldte Dødehavsruller, som siden er blevet dateret til 250-90 f.Kr. og bl.a. indeholder jødiske lovtekster og bidder af Det gamle testamente.

Dødehavsrulle

Dødehavsrullerne er primært skrevet på hebraisk og indeholder bl.a. lovtekster, hymner og kalendere.

© Library of Congress

Sparsommelig sekt skrev formentlig rullerne

I de efterfølgende år fandt arkæologer resterne af yderligere ca. 900 skriftruller – og lige siden har eksperter diskuteret, hvem forfatterne var.

Nu om dage er de fleste forskere enige om, at skrifterne blev nedfældet og skjult i grotterne af en af datidens jødiske sekter – muligvis i forbindelse med et stort jødisk oprør, der blev nedkæmpet af romerne.

Forskernes bedste bud er essæerne, som netop boede i området, hvor rullerne er fundet. Teorien bliver bakket op af tekstiler, som er fundet sammen skriftrullerne.

Mens de fleste af datidens jøder foretrak farverige uld-klæder med mønstre, består tekstilerne fra grotterne af blegt linned. Ifølge forskerne lagde lige præcis essæerne stor vægt på afholdenhed og gik klædt i simple klæder.