Shutterstock
Flammer

Hvor blev det første bål tændt?

I lang tid har forskere indædt debatteret, hvornår mennesket først tæmmede ilden. Nu kan en ny form for kunstig intelligens hjælpe os med at komme tættere på et præcist svar.

I årtier har et omdiskuteret emne blandt forskere været, hvornår mennesket først fik kontrol over ilden. De arkæologiske beviser er få og tvetydige. Hidtil har et af de mest klare beviser strukket sig ca. 300.000 år tilbage i tiden til en grotte i Marokko, hvor arkæologer har fundet rester af brændt flintesten sammen med menneskekranier.

Ifølge den franske palæo-antropolog Jean-Jacques Hublin blev stenene brugt som spydspidser af tidlige Homo sapiens. Et andet og mere omdiskuteret fund blev gjort i Sydafrika i 2012, hvor amerikanske forskere fra Boston University analyserede bundlaget i en hule og fandt mikroskopiske spor af brændte dyreknogler og aske fra planter.

Fundet indikerer, at menneskearten Homo erectus muligvis brugte hulen til at tilberede føde for omkring 1 mio. år siden.

VIDEO: Ilden skabte mennesket

Ny teknologi kan finde spor af ild

Det er dog muligt, at tidspunktet for menneskets tæmning af flammerne snart bliver rykket endnu længere tilbage i tid. For en gruppe israelske forskere offentliggjorde i juni 2022 en kunstig intelligens, der kan identificere næsten usynlige spor af menneskeskabt ild.

Forskerne har trænet den kunstige intelligens ved at opvarme flintesten for derefter at sætte algoritmen til at identificere subtile ændringer i stenens reaktion på UV-lys.

Den kunstige intelligens har siden været brugt til at analyseret flinte-redskaber fra et arkæologisk område, hvor den udpegede flere sten, som havde været opvarmet til ca. 400 grader. Klassiske teknikker har efterfølgende bekræftet, at stenene har været brændt for ca. én mio. år siden – muligvis af en tidlig menneskeart.

Forskerne håber, at teknologien kan bruges til at gøre nye arkæologiske ild-fund og give os mere viden om, hvor længe menneskearter har behersket ilden.