Cicero Moraes/Arc-Team Brazil
Homo sapiens

Hvordan så de første homo sapiens ud?

For over 30.000 år siden blev en død mand stedt til hvile i Egypten. Nu har forskere brugt avancerede computere til at sætte ansigt på en af vores tidlige forfædre – og resultatet overrasker.

“Kraniet har en moderne form, men dele af det har forældede træk – fx kæben, som er mere robust end hos moderne mennesker.”

Sådan lyder ordene fra Cícero Moraes, en grafisk ekspert, som sammen med et brasiliansk forskerhold netop har genskabt ansigtet på et af de ældste homo sapiens-skeletter, som nogensinde er blevet fundet.

Mandens jordiske rester blev fundet i 1980 i Nildalen og har siden været opbevaret på Det egyptiske museum i Kairo.

Undersøgelser har vist, at knoglerne tilhører en mand, som levede for over 30.000 år siden i Egypten, og rekonstruktionen fastslår, at han i store træk lignede nulevende mennesker – omend hans kæbeparti var lidt bredere.

Homo sapiens

Ifølge forskerne lignede de første homo sapiens i store træk moderne mennesker.

© Cicero Moraes/Arc-Team Brazil

Kraniet er velbevaret

Selvom manden mangler bl.a. hænder, fødder og nogle ribben, er knoglerne i ansigtet så velbevarede, at de brasilianske forskere kunne tage et utal af avancerede digitale billeder af knoglerne.

Disse oplysninger er blevet sammenholdt med moderne statistisk data og suppleret med forskellige retsmedicinske teknikker til identifikation af ukendte personer.

Vi har ikke ændret os

Resultatet er en rekonstruktion af et fortidsmenneske i 3D, som – håber forskerne – kan være med til at give os mere viden om menneskets evolution, fx hvordan vores fysik har udviklet sig i overgangen fra jæger-samlere til bønder.

Til forskernes egen forundring har vi tilsyneladende ikke ændret os så meget:

“Hvis en mand fra dengang kunne gå ned ad gaden i dag, ville han nok ikke skille sig ud fra andre mennesker”, siger Cícero Moraes.

Analyser af knoglerne viser, at den 30.000 år gamle mand var ca. 160 cm høj og 17-29 år, da han døde.

VIDEO: Se, hvordan kendte historiske personer ville have set ud, hvis de levede i dag