Wellcome Images & Trougnouf (Benoit Brummer)
Hvornår blev neandertalerne dumme og primitive

Hvornår blev neandertalerne dumme og primitive?

I 1911 undersøgte en fransk professor det første fund af et komplet neandertalerskelet og konkluderede, at fortidsracen var primitive, abelignende skabninger – men han havde overset en vigtig detajle.

En augustdag i 1908 ramte en hakke siden på et bemærkelsesværdigt kranie. Kort efter dukkede de jordiske rester af en neandertaler op af jorden i det sydlige Frankrig.

Skelettet, der tydeligvis tilhørte en ældre mand, blev straks sendt til den berømte geolog og antropolog Marcellin Boule fra det naturhistoriske museum i Paris.

Selvom den gamle mand ikke var den første neandertaler, der dukkede op af jorden, var det første gang, at et næsten komplet skelet blev fundet.

Kraniet, armene, benene, ribbenene og rygraden var særdeles velbevarede og gav professor Boule en enestående mulighed for at rekonstruere, hvordan neandertalerne så ud og bevægede sig.

Resultatet lå klar i 1911, hvor professoren omsider udgav sin analyse. Ifølge Boule viste det ca. 60.000 år gamle skelet, at neandertalere var grove, abelignende skabninger, der knap kunne gå oprejst.

Boules beskrivelse fik stor gennemslagskraft i brede kredse, og den gamle mand blev arketypen på en neandertaler. Og dermed var neandertalerne beseglet som dybt primitive fortidsmennesker.

Sygdom var skyld i dårligt ry

I 1957 – 15 år efter Boules død – blev skelettet af den gamle neandertaler undersøgt igen.

Konklusionen fra forskerne lød denne gang, at mandens foroverbøjede positur skyldtes alderdom og fremskreden slidgigt – og at Boule havde fejlfortolket disse tegn på sygdom.

Siden har neandertalerne langsomt fået genoprejsning, og nyere forskning viser nu, at fortidsmennesket var dybt intelligent og på mange måder lige så avanceret som Homo sapiens.