ASSAF PERETZ, IAA

I oldtiden fik de døde opium med i graven

Verdens ældste opium er fundet nær Tel Aviv i Israel. Meget tyder på, at narkotika og begravelser hørte sammen for over 3.000 år siden.

Et gravkompleks i Yahud, der ligger 11 km fra Tel Aviv i Israel, har vakt international opsigt. Den 3.400 år gamle grav viser sig at indeholde verdens hidtil ældste fund af opium.

Graven blev allerede fundet i 2012, og dengang mente arkæologerne, at nogle af gravgaverne kan have indeholdt opium. Ved siden af den afdøde lå flere krukker, der havde form efter frøkapslerne på opiumvalmuen. Nu har nærmere undersøgelser bekræftet teorien.

Arkæologerne antager, at gravens opium i oldtiden blev dyrket i et område, der i dag er en del af Tyrkiet. Krukkerne i grav blev derimod fremstillet på Cypern, opium var en international handelsvare.

I graven lå krukker, der var formet som opiumvalmuens frøkapsler vendt på hovedet.

© ASSAF PERETZ, IAA, Shutterstock

De sørgende røg sig skæve

Hvorfor den afdøde fik opium med i graven har arkæologerne fra de israelske antikvitetsmyndiheder to teorier om. Enten skulle de deltagende i begravelsesceremonien ryge opiummet i et forsøg på at løfte den dødes ånd og sammen opnå et ekstatisk stadie.

”Alternativt er det muligt at opiummet, der var placeret ved siden af liget, var tiltænkt den afdødes ånd, så den kunne rejse sig fra graven og forberede sig på at møde sine slægtninge i efterlivet”, udtaler Dr. Ron Beeri fra de israelske antikvitetsmyndigheder.