Yukon Government

Indianere smurte sekret fra bæverens bagdel på pile

En 6.000 år gammel pil giver canadiske arkæologer hovedbrud. Indianerne havde smurt den ind i et sekret fra bæverens numse.

I takt med at isen smelter i Canadas Yukon-region dukker flere og flere oldtidsfund frem fra gletsjerne. I 2018 fandt arkæologer en kastepil, som for 6.000 år siden blev anvendt af indianernes forfædre.

Nu har eksperter fra Canadian Conservation Institute i Ottawa undersøgt pilen, og flere steder fandt de en klæbrig rød-gul substans, som indledningsvis ikke kunne identificere.

Først troede de canadiske eksperter, at indianske jægere havde smurt rød okker på pilen for at udsmykke den. Men nærmere analyser afslørede, at den klæbrige masse var castoreum – et sekret som bævere udskiller fra to små analkirtler.

Pilen blev fundet i 2018 i det nordvestlige Canada.

© Google Maps

Bævergejl var et vidundermiddel

Castoreum eller bævergejl, som det ofte kaldes på dansk, er gennem historien blevet anset for at være lidt af et vidundermiddel. Det kunne, efter sigende, kurere alt fra mavepine til gigt, og havde nogen brug for lidt hjælp under elskovsakten, brugte kloge koner såmænd også sekretet som en slags Viagra.

Hvorfor pilen var smurt ind i bævergejl er endnu uvist. Forskerne mener, at det kan have været for at styrke pilen, som bestod af tre lige birkegrene, der var sat sammen. Indianerne havde smurt bævergejl ud over samlingerne.

Forskerne vil dog endnu ikke udelukke, at sekretet kan have haft en religiøs betydning eller blot har været brugt som pynt.