Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Denne 13,5 kg klump mosesmør, samt træbeholderen den blev fundet i, er dateret til mellem 360-200 f.Kr.

© Shutterstock & Museum of Ireland
Kultur - Arkæologi

Irerne holdt smørret frisk i en mose

Nye undersøgelser afslører at irerne helt tilbage for 3.500 år siden, lagde deres smør i moser for at konservere det. Skikken fortsatte i flere tusind år.

Smørproduktion kendes helt tilbage fra 2500 f.Kr., hvor sumeriske stentavler forestiller kærning af smør. Men hvordan smørret blev holdt koldt har forskerne været mere i tvivl om.

Nu afslører et nyt studie fra University Collage Dublin og National Museum of Ireland, at bønder allerede for 3.500 år siden, brugte moser til at sikre, at deres smør ikke blev harsk.

Moser var perfekte til smør

De kolde moser var med deres lave iltindhold og høje syrebalance perfekte til at holde smørret frisk. Det blev sænket ned i store træbeholdere, som blev overdækket med læder.

Her kunne det ifølge de irske forskere ligge i flere hundrede år, før det blev til den hårde, uspiselige masse af forstenet smør, som er blevet fundet i de irske moser i de seneste år. Forskerne mener dog også, at noget af smørret kan have været lagt i moserne som ofringer eller for at gemme dem væk.

Klumperne vejer op til 60 kg

I alt 32 forstenede smørklumper, hvoraf de tungeste vejer optil 60 kg, har forskerne dateret med kulstof-14 metoden. Den ældste stammede fra 1745-1635 f.Kr., men undersøgelserne viste også, at irerne i middelalderen stadigvæk lagde smør i moser.

Forskerne har også undersøgt smørrets kemiske sammensætning for at sikre sig, at der var tale om smør og ikke dyrefedt. Dette var muligt at bekræftet i 29 af de 32 smørklumper.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul