Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Irsk konge var indavlet ligesom Egyptens faraoer

I de fleste kulturer verden over er ægteskaber mellem nære familiemedlemmer tabu. Men i oldtidens Irland forholdt det sig anderledes.

Shutterstock

Arkæologer og genetikere fra Trinity College i Dublin har efter nye undersøgelser påvist, at Irland i stenalderen blev styret af en indgift overklasse.

Konklusionen er de kommet frem til ved at analysere knoglerester fra en mandlig person, som er begravet i det 200.000 tons tunge fortidsmonument Newgrange. Gravmonumentet blev opført for mere end 5.000 år siden.

Resultatet af den genetiske analyse kom bag på forskerne. “Jeg har aldrig set noget lignende”, indrømmer dr. Lara Cassidy, der er hovedkvinden bag udarbejdelsen af den nye rapport.

“Vi arver alle to genomer – et fra vores mor og et fra vores far. Dette individs genomer er imidlertid ekstremt ens, hvilket er et klart tegn på, at der har fundet tæt indavl sted”, forklarer Lara Cassidy videre.

I graven har forskerne fundet resterne af en mand, der tilsyneladende er søn af et søskendepar.

Shutterstock

Forskerne gætter på, at den begravede mand i Newgrange er barn af et bror-søster-ægteskab. Historisk set har denne type giftermål kun eksisteret i eliten – fx i herskerslægterne i oldtidens Egypten.

Analyser af knoglerester fra andre fornemme stenaldergrave i Irland viser yderligere, at der sandsynligvis har været tale om en fyrsteslægt, der kun tillod sine medlemmer at gifte sig med hinanden.

Interessant nok passer forskernes studie sammen med en gammel irsk fortælling, som blev nedskrevet i 1000-tallet:

I den berettes der om en gammel irsk konge, der ved at gå i seng med sin søster sikrede, at solen stod op hver morgen.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul