Shutterstock

Irsk konge var indavlet ligesom Egyptens faraoer

I de fleste kulturer verden over er ægteskaber mellem nære familiemedlemmer tabu. Men i oldtidens Irland forholdt det sig anderledes.

Arkæologer og genetikere fra Trinity College i Dublin har efter nye undersøgelser påvist, at Irland i stenalderen blev styret af en indgift overklasse.

Konklusionen er de kommet frem til ved at analysere knoglerester fra en mandlig person, som er begravet i det 200.000 tons tunge fortidsmonument Newgrange. Gravmonumentet blev opført for mere end 5.000 år siden.

Resultatet af den genetiske analyse kom bag på forskerne. “Jeg har aldrig set noget lignende”, indrømmer dr. Lara Cassidy, der er hovedkvinden bag udarbejdelsen af den nye rapport.

“Vi arver alle to genomer – et fra vores mor og et fra vores far. Dette individs genomer er imidlertid ekstremt ens, hvilket er et klart tegn på, at der har fundet tæt indavl sted”, forklarer Lara Cassidy videre.

I graven har forskerne fundet resterne af en mand, der tilsyneladende er søn af et søskendepar.

Shutterstock

Forskerne gætter på, at den begravede mand i Newgrange er barn af et bror-søster-ægteskab. Historisk set har denne type giftermål kun eksisteret i eliten – fx i herskerslægterne i oldtidens Egypten.

Analyser af knoglerester fra andre fornemme stenaldergrave i Irland viser yderligere, at der sandsynligvis har været tale om en fyrsteslægt, der kun tillod sine medlemmer at gifte sig med hinanden.

Interessant nok passer forskernes studie sammen med en gammel irsk fortælling, som blev nedskrevet i 1000-tallet:

I den berettes der om en gammel irsk konge, der ved at gå i seng med sin søster sikrede, at solen stod op hver morgen.