Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jægerfolk dyrkede bananer på terrasser

Arkæologer har fundet spor efter banandyrkning på en australsk ø. Fundet vender op og ned på forskernes syn på kontinentets oprindelige befolkning.

Shutterstock

Ny forskning foretaget af Australian National University afslører, at den oprindelige befolkning i Australien ikke udelukkende levede som jæger-samlere, som videnskaben hidtil har troet.

En arkæologisk undersøgelse på den nordaustralske ø Mabuyag har vist, at indbyggerne på øen dyrkede bananer for ca. 2.000 år siden.

Forskerne fandt spor efter menneskeskabte terrasser på øens skråninger. Spørgsmålet var dernæst, hvad terrasserne har været brugt til.

En række jordprøver viste klare tegn på “en intensiv kultivering af bananer i form af aflejringer af stivelsesgranulater, bananplante-mikrofossiler og trækul”, konkluderer forskerne i studiet.

Australske arkæologer gør stor opdagelse

Videnskaben har i årevis arbejdet ud fra en tese om, at den oprindelige befolkning i Australien udelukkende levede som jæger-samlere. Fundet af et oldgammelt landbrug rykker nu på den forståelse.

Bananer blev suppleret af søkøer

En kulstof 14-prøve af trækullet giver en omtrentlig tid for dyrkningen: Den fandt sted for mellem 2.145 og 1.930 år siden.

Dateringen rykker ved den gængse opfattelse af, at de oprindelige indbyggere i oldtidens Australien kun levede af mad, de kunne jage eller samle.

Andre studier har de senere år vist, at de indfødte australiere fik rigeligt med proteiner fra fisk, søkøer og skildpadder.

Lederen af det nye studie, arkæologen Robert Williams, konkluderer derfor, at kosten hos oldtidens australiere var af “særdeles høj kvalitet”.

En betragtning, der går imod forskernes tidligere opfattelse af, at indbyggerne fik en ensidig kost.

Læs også:

Kolonier

Letlevende damer skulle befolke Australien

12 minutter
Hverdagsliv

Alkoholforbud fik tørstige australiere til at gå amok i druk

5 minutter
Civilisationer

Brite strandede på kannibalernes ø

27 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul