Shutterstock

Jægerfolk dyrkede bananer på terrasser

Arkæologer har fundet spor efter banandyrkning på en australsk ø. Fundet vender op og ned på forskernes syn på kontinentets oprindelige befolkning.

Ny forskning foretaget af Australian National University afslører, at den oprindelige befolkning i Australien ikke udelukkende levede som jæger-samlere, som videnskaben hidtil har troet.

En arkæologisk undersøgelse på den nordaustralske ø Mabuyag har vist, at indbyggerne på øen dyrkede bananer for ca. 2.000 år siden.

Forskerne fandt spor efter menneskeskabte terrasser på øens skråninger. Spørgsmålet var dernæst, hvad terrasserne har været brugt til.

En række jordprøver viste klare tegn på “en intensiv kultivering af bananer i form af aflejringer af stivelsesgranulater, bananplante-mikrofossiler og trækul”, konkluderer forskerne i studiet.

Australske arkæologer gør stor opdagelse

Videnskaben har i årevis arbejdet ud fra en tese om, at den oprindelige befolkning i Australien udelukkende levede som jæger-samlere. Fundet af et oldgammelt landbrug rykker nu på den forståelse.

© ANU

Ø gemmer på landbrug

Et hold australske arkæologer har fundet spor efter, at de indfødte på den nordaustralske ø Mabuyag dyrkede bananer for 2.000 år siden.

© ANU

Forsker med særlig tilknytning

Arbejdet med at kortlægge banandyrkningen blev anført af Robert Williams, der nedstammer fra Australiens oprindelige befolkning.

© ANU

Terrasser afslørede dyrkningen

På øens skråninger fandt forskerne en række menneskeskabte terrasser. Jordprøver derfra viste, at de var blevet brugt til at dyrke bananer.

Bananer blev suppleret af søkøer

En kulstof 14-prøve af trækullet giver en omtrentlig tid for dyrkningen: Den fandt sted for mellem 2.145 og 1.930 år siden.

Dateringen rykker ved den gængse opfattelse af, at de oprindelige indbyggere i oldtidens Australien kun levede af mad, de kunne jage eller samle.

Andre studier har de senere år vist, at de indfødte australiere fik rigeligt med proteiner fra fisk, søkøer og skildpadder.

Lederen af det nye studie, arkæologen Robert Williams, konkluderer derfor, at kosten hos oldtidens australiere var af “særdeles høj kvalitet”.

En betragtning, der går imod forskernes tidligere opfattelse af, at indbyggerne fik en ensidig kost.