Shutterstock & Cotswold Archaeology
Bronzealdergrave, Harnham, Stonehenge

Kæmpe bronzealder-gravsted fundet nær Stonehenge

Stonehenge har med sin konstruktion og sit formål i undret forskerne i århundreder. Nu har arkæologer afdækket en enorm gravplads kun 16 km væk, som er mindst ligeså mystisk.

Stonehenge – det store stenmonument i Wiltshire i det sydlige England – har i århundreder undret og fascineret forskerne.

Nu har arkæologer gjort endnu et stort fund i området, som omgiver de store stencirkler, fortæller firmaet Cotwold Archaeology i en pressemeddelelse.

Under forberedelserne til et byggeri i udkanten af Harnham, 16 km fra Stonehenge, har arkæologerne afdækket en stor begravelsesplads fra bronzealderen.

Gravpladsen består af mere end 20 cirkelrunde gravhøje, som er anlagt mellem 2400 f.Kr. og 1500 f. Kr. – ca. samme tid, som stencirklerne blev til.

Høj gemte på massegrav

Arkæologerne har foreløbig udgravet fem af højene, hvoraf den ene sandsynligvis blev anlagt allerede i den tidlige stenalder. Højen var fyldt med skeletrester fra så mange mænd og kvinder, at arkæologerne stadig ikke har overblik over, hvor mange der egentlig er begravet her.

“Den slags grave er sjældne, og da der ikke er noget gravgods, vil de blive dateret ved hjælp af kulstof-14-metoden”, lyder det i meddelelsen.

Udover massegraven har forskerne fundet seks andre spor efter begravelser, herunder grave, hvor den døde er blevet kremeret.

Blandt fundene er desuden en række drikkebægre fra den såkaldte Klokkebægerkultur, som bredte sig i datidens England omkring 2400 f.Kr.

Dateringen af fundene viser, at gravene er anlagt samtidig med Stonehenge, som er opført mellem 3000-2500 f.Kr.

Forskere har tidligere fastslået, at også det store stenmonument fungerede som gravplads, efter fundet af op til 58 kremerede menneskelig tæt ved monumentet.

Pronssikautinen hauta, Harnham, Stonehenge

Under udgravningen fandt arkæologerne bl.a. en massegrav for voksne og børn.

© Cotswold Archaeology