Kapløb med tiden: Arkæologiske skatte forsvinder, når isen smelter
I 6.000 år har genstande fra oldtidens skandinaver ligget beskyttet under store norske iskapper. Men nu truer højere temperaturer med at nedbryde de arkæologiske skatte.

Når isen på bjergtoppene i den norske provins Oppland smelter, så frigør den samtidig adskillige oldgamle artefakter, der i tusindvis af år har ligget skjult.
Genstandene, der bl.a. tæller pilespidser, træski og en kjortel, er op til 6.000 år gamle, og de er særdeles velbevarede, som følge af de mange år under isen.
Tiden er knap
Siden 2006 har norske arkæologer fra forskningsprojektet Secrets of the Ice gennemsøgt bjergområdet, og de har i årrækken fundet over 2.000 genstande.
"I gletsjerbjergene kan man finde næsten hvad som helst," lyder der fra en forskerne bag projektet til det amerikanske nyhedsmedie Newsweek.
For arkæologerne er det dog afgørende, at de genstande, som den smeltende is frigiver, bliver fundet og konserveret hurtigst muligt.
Når først den beskyttende is er væk, så starter den nedbrydningsproces, som den metertykke is i tusindvis af år har sat på pause.
Fundene afslører ny viden
De mange fund bidrager med ny viden om de tidlige skandinavers levevis.
Fx viser dateringerne af fundene, at de ikke er jævnt fordelt i tid, men derimod er drypvist fordelt i perioden fra år 4.000 år f.Kr. og frem til 1950'erne.
Det fremgår i en netop udgivet artikel i tidsskriftet The Royal Society Publishing.
En lang række af fundene stammer eksempelvis fra årene 536-660 e.Kr.
Det var en tid, hvor temperaturene på den nordlige halvkugle faldt, og det havde alvorlige konsekvenser for bøndernes høst.
De var derfor nødsaget til at jagte rener på de sneklædte bjergtoppe, og det er bl.a. deres genstande, som nu kommer frem under isen.
Få et glimt af arkæologernes arbejde her: