Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Keltisk guldskat dukkede op af en engelsk pløjemark

En entusiastisk fuglekigger og hobby-arkæolog gjorde sit livs fund en dag, hvor han var ude at gå en tur i det østlige England.

TreasureHunting/BNPS

En britisk mand i 50’erne var ude at kigge efter fugle, da han faldt over historiens største keltiske guldskat på en mark i det østlige England.

Manden, der indtil videre har ønsket at være anonym, havde netop iagttaget to husskader i kamp mod en høg, da han fik øje på en lille, rund genstand i udkanten af marken.

Han bøjede sig ned, samlede den op og tørrede mudderet bort.

“Jeg så et glimt af guld og indså, at det var en smuk keltisk guldmønt, hvilket fik mig til at sætte mig på jorden i chok. Her fik jeg så øje på endnu en mønt godt en halv meter fra mig, og jeg skyndte mig hjem efter min metaldetektor”, fortæller manden i et interview med det britiske fagtidsskrift Treasure Hunting.

Skatten er den største af sin slags

Manden, som fandt guldskatten, bar den hjem i to plastik-indkøbsposer.

Mønterne er knap 2.000 år gamle

Manden vendte tilbage med sin metaldetektor og gik straks i gang med at afsøge jorden. Efter et kort stykke tid gav hans apparat et kraftigt signal, og den britiske fuglekigger begyndte at grave forventningsfuldt i marken.

Knap en halv meter nede fik manden øje på et håndtag i kobber, der sad fast på en beholder.

Da han endelig fik lirket kobber-beholderen fri af jorden og trak den op, væltede guldmønterne ud af dens åbning.

“Det syn vil jeg ikke glemme resten af mine dage”, fortalte manden videre.

I alt viste skatten sig at være på ca. 1.300 mønter, hvilket er 450 flere end den hidtil største samling af keltiske guldmønter, der er blevet fundet.

Eksperter er ved at undersøge fundet, og de vurderer mønterne til at være fremstillet ca. 40-50 e.Kr. – blot få år før den keltiske dronning Boudicca begik oprør mod romerne.

Guldskatten kan derfor meget vel have været en del af hendes krigskasse.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul