TreasureHunting/BNPS

Keltisk guldskat dukkede op af en engelsk pløjemark

En entusiastisk fuglekigger og hobby-arkæolog gjorde sit livs fund en dag, hvor han var ude at gå en tur i det østlige England.

En britisk mand i 50’erne var ude at kigge efter fugle, da han faldt over historiens største keltiske guldskat på en mark i det østlige England.

Manden, der indtil videre har ønsket at være anonym, havde netop iagttaget to husskader i kamp mod en høg, da han fik øje på en lille, rund genstand i udkanten af marken.

Han bøjede sig ned, samlede den op og tørrede mudderet bort.

“Jeg så et glimt af guld og indså, at det var en smuk keltisk guldmønt, hvilket fik mig til at sætte mig på jorden i chok. Her fik jeg så øje på endnu en mønt godt en halv meter fra mig, og jeg skyndte mig hjem efter min metaldetektor”, fortæller manden i et interview med det britiske fagtidsskrift Treasure Hunting.

Skatten er den største af sin slags

Manden, som fandt guldskatten, bar den hjem i to plastik-indkøbsposer.

© TreasureHunting/BNPS

Guldmønter i hobetal

Skatten er på ca. 1.300 mønter, hvilket gør den til den største samling af keltiske guldmønter, der nogensinde er blevet fundet.

© TreasureHunting/BNPS

Skatten er en formue værd

Hver af guldmønterne kan være op til 650 pund værd, vurderer eksperter. Det giver skatten en samlet værdi på 854.000 pund – knap 7 mio. kroner.

© National Portrait Gallery

Dronningens penge

Forskerne gætter på, at guldmønterne kan have været en del af Boudiccas krigskasse. Hun anførte i 61 e.Kr. et stort oprør mod romerne i Britannien. Striden endte med en romersk sejr og Boudiccas død.

Mønterne er knap 2.000 år gamle

Manden vendte tilbage med sin metaldetektor og gik straks i gang med at afsøge jorden. Efter et kort stykke tid gav hans apparat et kraftigt signal, og den britiske fuglekigger begyndte at grave forventningsfuldt i marken.

Knap en halv meter nede fik manden øje på et håndtag i kobber, der sad fast på en beholder.

Da han endelig fik lirket kobber-beholderen fri af jorden og trak den op, væltede guldmønterne ud af dens åbning.

“Det syn vil jeg ikke glemme resten af mine dage”, fortalte manden videre.

I alt viste skatten sig at være på ca. 1.300 mønter, hvilket er 450 flere end den hidtil største samling af keltiske guldmønter, der er blevet fundet.

Eksperter er ved at undersøge fundet, og de vurderer mønterne til at være fremstillet ca. 40-50 e.Kr. – blot få år før den keltiske dronning Boudicca begik oprør mod romerne.

Guldskatten kan derfor meget vel have været en del af hendes krigskasse.

LÆS OGSÅ: Kelterne fik skrevet deres historie af deres fjender