Kinas første kejser drømte om evigt liv

Over 2.000 år gamle lister af træ og bambus med kinesisk tekst afslører, at Kinas første kejser var på jagt efter ”livets eliksir”.

Qin Shi Huang er i dag kendt som Kinas første kejser. På hans tid blev mange meddelelser skrevet på smalle lister af træ eller bambus.

© Havard University Press

I 2002 blev der fundet over 36.000 små aflange lister af træ og bambus med kinesisk skrift på bunden af en brønd i den sydkinesiske provins Hunan.

Listerne viste sig at stamme fra perioden 222-208 f.Kr. og indeholdt bl.a. besvarelser på kejserlige forespørgsler fra kinesiske embedsmænd rundt om i det daværende Kina.

Kejser ledte efter livets eliksir

Nu er tegnene på en del af listerne blevet tydet, og ud over at handle om politik, militærstrategier og medicin, afslører de, at kejseren Qin Shi Huang ledte med lys og lygte efter "livets eliksir", der skulle gøre ham udødelig.

Det skriver det kinesiske nyhedsmedia Xinhua.com

Én af listerne er fra en embedsmand, der fortæller, at ingen i hans landsby endnu har fundet livets eliksir, men at eftersøgningen af den vil fortsætte.

Og på en anden træliste fortæller en embedsmand fra byen Langya, der ligger i det nuværende Kinas østlige Shandong-provins, om en helt særlig urt, der kommer fra et ”lovende, lokalt bjerg”.

Ifølge arkæologerne bag projektet viser embedsmændenes besvarelser, at kejserriget allerede i dets tidligste tid havde en centralmagt, der formåede at nå helt ud til rigets grænseregioner og fjerntliggende landsbyer.

LÆS MERE: 6 grunde til at Kina blev en stormagt

Mausoleet står endnu

Som bekendt fik Qin Shi Huang aldrig fat i livets eliksir, men lidt udødelig blev han alligevel. Over hans mausoleum blev nemlig opført over 7.000 terrakotta-soldater, som står endnu.