Shutterstock
Panda mot bakgrund av bambu

Kinesisk kejser blev begravet med panda

Et velbevaret panda-skelet er fundet i den kinesiske kejser Wens gravkompleks. Pandaen var ét blandt mange dyr, som skulle gøre kejseren selskab i efterlivet.

Under udgravningen af en grav, som tilhører den kinesiske kejser Wen, gjorde forskerne et usædvanligt fund.

Dybt i gravens indre fandt de et komplet og meget velbevaret skelet af Kinas populære nationaldyr, den store panda, fortæller Kinas Arkæologiske Netværk.

Kejser Wen levede fra 202 f.Kr. til 157 f.Kr., og også dengang havde pandaen stor symbolsk betydning for kineserne. Allerede under Xizhou-dynastiet, som regerede mere end 500 år før Wen, blev den bambustyggende bjørn betragtet som et billede på styrke på lige fod med tigeren.

Kejser Wen blev da også betragtet som en handlekraftig kejser.

Han huskes især for sine reformer, som kom hele folket til gode. Fx lettede Wen skatterne, mildnede straffene og indførte en form for socialhjælp, som bl.a. betød donationer af vin, kød og korn til rigets gamle.

Reformerne gav stabilitet, og Wens regeringstid var præget af fred og velstand.

Kejseren selv levede angiveligt beskedent og tog afstand fra den pomp og pragt, som hans forgængere var omgærdet af.

Fx afstod han fra at anlægge et lige så dyrt og prangende gravanlæg som flere tidligere kejsere. I stedet lod han sit sidste hvilested indhugge i et bjerg tæt ved Xi’an, Kinas daværende hovedstad.

Vilde dyr ledsagede kejseren i efterlivet

Wens personlige beskedenhed forhindrede imidlertid ikke hans efterladte i at fylde graven med kostbart gravgods til brug i efterlivet.

Rygknogler fra panda i grå

Knoglerne i Wens grav udgør det eneste hele panda-skelet fundet i en kejsergrav.

© Chinese Institute of Archaeology

Til kejserens udstyr hørte bl.a. mere end 1000 keramikfigurer samt pyntegenstande af bronze beregnet til heste og stridsvogne.

Derudover ledsagede en stor dyrepark kejseren i døden. Udover panda-skelettet fandt arkæologer bl.a. tigre, yakokser og tapirer.

Forskerne planlægger at analysere dyrets knogler. De håber bl.a. at opklare, hvor pandaen levede, og hvad den spiste.

Bestanden af pandaer er skrumpet betragteligt ind siden Wens tid, og forskerne håber, at den nye viden kan være med til at kortlægge den sårbare dyrearts skæbne.