Charlotte Graham

Kiste fra bronzealderen fundet i golfbanes vandgrav

Engelsk golfklub havde en 4.000 år gammel overraskelse liggende i vandgraven.

Tilbage i 2018 gik arbejdere i gang med at tømme en vandgrav på Tetney-golfbanen i Yorkshire i det nordlige England. De forventede at finde bunkevis af gamle golfbolde og måske en golfkølle eller to smidt i graven af en frustreret golfspiller.

I stedet stødte de på en 4.000 år gammel grav fra bronzealderen – og tilkaldte arkæologer. Perfekt bevaret i vandgravens mudder lå en svær egetræskiste. Inde i kisten kunne knogler anes. Nu er eksperter omsider blevet færdige med at undersøge fundet nærmere.

Knoglerne viste sig at tilhøre en mand, som var død i en alder af 30-40 år. I bronzealderen ville han med sine 175 cm have været en høj mand.

Manden tilhørte eliten

Hans efterladte gjorde meget ud af hans begravelse, fx hvilede han blødt.

“Enebærgrene blev lagt under liget i kisten, hvorefter en gravhøj blev rejst over graven. Så luksuriøs en begravelse fik kun personer med høj status i bronzealderen”, forklarer udgravningsleder Ian Panter fra York Archaeological Trust.

Den 2,4 meter lange egetræskiste blev fremstillet ved at kløve en tyk træstamme og udhule den – et tidskrævende arbejde med datidens redskaber.

VIDEO: Få historien om den sjældne økse i kisten

I kisten lå også en sjælden stenøkse, der var i så god stand, at den kunne være lavet i dag. Den spinkle økse var et statussymbol i bronzealderen, og arkæologerne kender kun til 12 lignende fund.