Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kiste fra bronzealderen fundet i golfbanes vandgrav

Engelsk golfklub havde en 4.000 år gammel overraskelse liggende i vandgraven.

Charlotte Graham

Tilbage i 2018 gik arbejdere i gang med at tømme en vandgrav på Tetney-golfbanen i Yorkshire i det nordlige England. De forventede at finde bunkevis af gamle golfbolde og måske en golfkølle eller to smidt i graven af en frustreret golfspiller.

I stedet stødte de på en 4.000 år gammel grav fra bronzealderen – og tilkaldte arkæologer. Perfekt bevaret i vandgravens mudder lå en svær egetræskiste. Inde i kisten kunne knogler anes. Nu er eksperter omsider blevet færdige med at undersøge fundet nærmere.

Knoglerne viste sig at tilhøre en mand, som var død i en alder af 30-40 år. I bronzealderen ville han med sine 175 cm have været en høj mand.

Manden tilhørte eliten

Hans efterladte gjorde meget ud af hans begravelse, fx hvilede han blødt.

“Enebærgrene blev lagt under liget i kisten, hvorefter en gravhøj blev rejst over graven. Så luksuriøs en begravelse fik kun personer med høj status i bronzealderen”, forklarer udgravningsleder Ian Panter fra York Archaeological Trust.

Den 2,4 meter lange egetræskiste blev fremstillet ved at kløve en tyk træstamme og udhule den – et tidskrævende arbejde med datidens redskaber.

VIDEO: Få historien om den sjældne økse i kisten

I kisten lå også en sjælden stenøkse, der var i så god stand, at den kunne være lavet i dag. Den spinkle økse var et statussymbol i bronzealderen, og arkæologerne kender kun til 12 lignende fund.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul