University of Tübingen & University of Freiburg

Klimaforandringer afslører 3.400 år gammel by

Tørke kan være arkæologernes bedste ven. På bunden af Iraks udtørrede Tigrisflod gemte sig en storby opført af oldtidens glemte stormagt.

Iraks mægtige Tigrisflod tørrede ud i 2018. På bunden af flodlejet dukkede en oldtidsby, men arkæologerne nåede dårligt nok at udgrave noget, inden vandmasserne dækkede den igen.

Da tørke igen i år fik floden til at svinde ind til nærmest ingenting, stod arkæologer fra Kurdistans Arkæologiske Myndigheder klar. Med hjælp fra de tyske universiteter i Freiburg og Tübingen gik arbejdet omgående i gang.

Sammen har de kunnet fastslå, at der er tale om en 3.400 år gammel by fra det såkaldte Mittani-rige (1500 f.Kr. til 1350 f.Kr.), der strakte sig over det sydlige Tyrkiet, store dele af Syrien samt det nordlige Irak. Byen havde bl.a. et palads, syv meter høje bymure og en enorm lagerbygning.

Derudover blev der fundet adskillige lertavler med indskrifter, der forhåbentlig kan afsløre mere om den begravede by.

Mure og lertavler er utroligt velbevarede

© University of Tübingen & University of Freiburg

Slam beskyttede

Oldtidsbyen har i mere end tre årtusinder nydt godt af at ligge beskyttet under et tykt lagt slam.

© University of Tübingen & University of Freiburg

Lertavler i verdensklasse

Brevpapir fandtes ikke i Mittani-riget. I stedet skrev indbyggerne på lertavler. Arkæologerne har fundet adskillige velbevarede lertavler – mange af dem ligger stadig i den konvolut af ler, som beskyttede brevene under transport.

© University of Tübingen & University of Freiburg

Fundene fremtidssikres

Vandstanden i Tigris og Mosuldæmningens sø er steget igen. Arkæologerne nåede at beskytte oldtidsbyen under presenning, før de forlod stedet.

Kemune var en storby

Oldtidsbyen ligger i Kemune – en kurdisk by ved søen, der opstod efter opførelsen af Mosul-dæmningen i 1984. Søen inddæmmer Tigrisfloden for at producere strøm.

Dr. Hasan Qasim fra de kurdiske arkæologiske myndigheder forklarer om det spektakulære fund:

”Udgravningen afslører, at byen har været et vigtigt centrum i Mittani-riget”.

Inden vandet vendte tilbage igen, lykkedes det arkæologerne at beskytte de gamle ruiner med presenninger, så de kan fortsætte deres udgravning næste gang Tigris-floden tillader det.