Klimaforandringer drev ­neandertalere til kannibalisme

I over 20 år har det været et mysterium, hvorfor neandertalere i Frankrig var kannibaler. Indtil franske eksperter kiggede på samspillet mellem klima og føde.

I over 20 år har det været et mysterium, hvorfor neandertalere i Frankrig var kannibaler. Indtil franske eksperter kiggede på samspillet mellem klima og føde.

Shutterstock

Stigende temperaturer førte under den sidste mellemistid for 120.000 år siden til, at neandertalere i Frankrig begyndte at spise deres egne.

Det fremførte et hold franske eksperter i en undersøgelse i 2019.

Skeletter var et mysterium i 20 år

I 1999 blev skeletter af seks neandertalere fundet i en hule i det sydlige Frankrig. Knoglerne viste mange tegn på kannibalisme bl.a. ridser efter stenværktøj og bidemærker fra neandertaler-tænder.

Lignende skeletter er fundet i Kroatien, Spanien og Belgien, men indtil videre har det været et mysterium, om kannibalismen var kulturel – dvs. en del af et ritual – eller et desperat forsøg på at overleve.

Mærker efter stenværktøj i bl.a. kraniet viser, at skeletterne er ­blevet ofre for andre neandertalere. Seks skeletter er fundet i hulen, hvoraf to er voksne og fire er børn.

© Imageselect & Alban Defleur

De to franske arkæologer Emmanuel Desclaux og Alban Defleur analyserede derfor dyreknogler og andre efterladenskaber fundet i samme hule i Rhône-dalen, som neandertalerne lå i.

Undersøgelserne viste tegn på, at overgangen fra istid kom meget pludseligt: De arktiske temperaturer i Rhône-dalen skiftede til at blive endnu varmere, end de er i dag.

“Indenfor få generationer ændrede landskabet sig totalt”, fremdrog Desclaux.

Varmere vejr var en dødsdom

Det varmere vejr betød, at neandertalerenes primære føde – mammutter og rensdyr – forsvandt, og blev erstattet af små gnavere og slanger, som fortidsmenneskerne havde svært ved at leve af.

Neandertalernes egne knogler viste også tegn på underernæring, så kannibalisme har sandsynligvis været det sidste desperate forsøg på overlevelse.