Mærker efter stenværktøj i bl.a. kraniet viser, at skeletterne er ­blevet ofre for andre neandertalere. Seks skeletter er fundet i hulen, hvoraf to er voksne og fire er børn.

© Imageselect & Alban Defleur

Klimaforandringer drev ­neandertalere til kannibalisme

I 20 år har det været et mysterium, hvorfor neandertalere i Frankrig var kannibaler. To forskere har nu endelig fundet svaret.

5. april 2019 af Bue Kindtler-Nielsen

Ny forskning viser, at stigende temperaturer under den sidste mellemistid for 120.000 år siden førte til, at neandertalere i Frankrig begyndte at spise deres egne.

I 1999 blev skeletter af seks neandertalere fundet i en hule i det sydlige Frankrig. Knoglerne viste mange tegn på kannibalisme bl.a. ridser efter stenværktøj og bidemærker fra neandertaler-tænder. 

Skeletter var et mysterium i 20 år

Lignende skeletter er fundet i Kroatien, Spanien og Belgien, men indtil videre har det været et mysterium, om kannibalismen var kulturel – dvs. en del af et ritual – eller et desperat forsøg på at overleve.

Nu har de to franske arkæologer Emmanuel Desclaux og Alban Defleur analyseret dyreknogler og andre efterladenskaber fundet i samme hule i Rhône-dalen, som neandertalerne lå i. 

Undersøgelserne viser tegn på, at overgangen fra istid kom meget pludseligt: De arktiske temperaturer i Rhône-dalen skiftede til at blive endnu varmere, end de er i dag.

“Indenfor få generationer ændrede landskabet sig totalt”, fortæller Desclaux.

Neandertalernes spisevaner:

  • Var primært kødædere i modsætning til fx tidlige homo sapiens.
  • Havde behov for 5.000 kalorier om dagen.
  • Spiste planter med smertelindrende salicylsyre under sygdom. 

Varmere vejr var en dødsdom

Det varmere vejr betød, at neandertalerenes primære føde – mammutter og rensdyr – forsvandt, og blev erstattet af små gnavere og slanger, som fortidsmenneskerne havde svært ved at leve af.

Neandertalernes egne knogler viser også tegn på underernæring, så kannibalisme har sandsynligvis været det sidste desperate forsøg på overlevelse.

Måske er du interesseret i...

Læs også