For omkring 12.800 år siden ramte en katastrofe en lille stenalderby i nutidens Syrien. Et himmellegeme eksploderede højt oppe over byen og brændte indbyggerne ihjel på et millisekund.
Det mener en gruppe forskere, som har undersøgt genstande fra bosættelsen Abu Hureyra, der i dag er oversvømmet af en kunstig sø.
Ifølge James Kennett, der er professor i geologi ved universitetet i Santa Barbara i USA, fandt han og hans kolleger rester af mineraler, der var smeltet til glas og sprøjtet ud over en række af de arkæologiske genstande fra bosættelsen.
Varmen har været ekstrem
Det kræver ifølge Kennett en varme, som hverken bål, vulkaner eller lyn kan skabe.
“Så høje temperaturer ville smelte en bil på mindre end et minut”, forklarer Kennett til videnskabssitet phys.org.
Ifølge professoren er det kun et himmellegeme fra rummet i ekstrem fart på vej gennem atmosfæren, som kan generere så stor varme.
Blandt de smeltede mineraler er krom, titanium og platin, som alle er blevet udsat for temperaturer højere end 2.000 grader.
Udløste muligvis nedkøling
James Kennett og hans kolleger mener, at himmellegemet sandsynligvis har været en komet, som undervejs gennem atmosfæren er eksploderet.
Ifølge Kennett påvirkede kometen store dele af verden og var årsag til en pludselig nedkøling af Jorden, samt at store dyrearter som mammutterne, amerikanske heste og kameler uddøde.