Kongepalads fra ældgammel civilisation fundet i ørkenen

En engelsk arkæolog fik at vide, at det var rent spild af tid at udføre flere udgravninger i den sumeriske oldtidsby Girsu, som var blevet tømt af gravrøvere. Men han gjorde alle tvivlere til skamme.

Sumerisk palads Girsu

Arkæologer verden over troede ikke, at der var flere vigtige fund at gøre i Girsu – de tog heldigvis fejl.

© Girsu Project

Ingen troede på Dr. Sebastien Rey, da han på internationale konferencer for arkæologer fortalte om sine planer om at udgrave den 4.500 år gamle sumeriske by Girsu.

“Du spilder din tid – og du spilder British Museums og den engelske stats penge”, fik arkæologen at vide. For Girsu, der oprindeligt var blevet opdaget for 140 år siden, har lige siden været udsat for konstante gravrøverier. Alligevel mente Rey, at der var vigtige fund at gøre i byen. Det må man sige, at han fik ret i.

Girsu lertavle

Eksperter i kileskrift fra bl.a. British Museum skal nu i gang med at oversætte de mange lertavler fundet i byen.

© Girsu Project

Fund kaster nyt lys over vigtig civilisation

Indtil videre har Rey og hans hold fundet et 4.500 år gammelt sumerisk kongepalads i byen, et tempel til guden Ningirsu, og måske vigtigst af alt – mere end 200 lertavler. Fund, der kan bringe ny vigtig viden om sumererne, der netop opfandt skriftsproget mellem 3.500-2.000 f.Kr.

I samarbejde med lokale irakere står British Museum for udgravningen, som museets direktør, Hartwig Fisher, har beskrevet som: ”En af de mest fascinerende udgravninger”, han har besøgt.

”Selvom vores viden om sumererne fortsat er begrænset i dag, så har arbejdet i Girsu og fundet af paladset og templet en enorm potentiel betydning for vores forståelse af denne vigtige civilisation”, tilføjer museumsdirektøren.