Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kunne have tjent millioner – fik i stedet 18 års fængsel

To briter fandt uvurderlig vikingeskat og solgte den i al hemmelighed. Havde de meldt fundet, var de blevet millionærer.

West Mercia Police/Britisk Museum

Næsten fem mio. kr. hver kunne to britiske metaldetektor-entusiaster som minimum have fået, hvis de havde meldt deres fund af en enestående vikingeskat.

“Men I ville have mere”, sagde dommeren, inden han for få dage siden idømte George Powell 10 års fængsel og makkeren Layton Davies 8,5 års fængsel for tyveri.

De to mænd fandt skatten, som omfattede ca. 300 mønter, smykker og en sølvbarre, i Herefordshire i 2015.

De havde ikke tilladelse fra jordejeren og besluttede at sælge deres livs fund på det sorte marked.

Se billederne af de genfundne dele af skatten

Ifølge eksperterne stammer skatten fra slutningen af 800-tallet, da en kæmpestor hær af vikinger fra primært Danmark, men også Norge og Sverige, hærgede England. Mønterne og smykkerne er sandsynligvis blevet plyndret forskellige steder af en af vikingerne. I 878 blev vikingehæren imidlertid trængt tilbage af kong Alfred den Store. Teorien er, at skatten i den forbindelse blev gravet ned af de trængte vikinger.

Politiet fik nys om fund

Rygter fik politiet til at gå ind i sagen, og det lykkedes dem at finde en del af smykkerne samt 31 mønter hos to antikvitetshandlere.

Da de dømtes telefoner blev undersøgt, lykkedes det politiet at genskabe slettede billeder af den nyopgravede skat. De viste, at der oprindeligt var 300 mønter, hvoraf størstedelen altså er pist væk.

Ifølge eksperter er skatten angel-saksisk og blev sandsynligvis gravet ned af en viking, da vikingerne i 878 blev trængt tilbage af briterne.

Mønt vurderet til 500.000 kr

To af de genfundne mønter, der hver er blevet vurderet til ca. 500.000 kr, er enestående, fordi de viser, at kong Alfred den Store af Wessex og kong Ceolwulf 2. af Mercia var allierede.

Ifølge Gareth Williams fra Britisk Museum er tyveriet af skatten helt uforståeligt:

“Det tåbelige er, at vores system for skatte-fund er det mest generøse i verden. Disse mænd ville være rige nu, hvis de havde fulgt reglerne. Men i stedet ødelagde de en vigtig del af vores historie”.

Læs også:

Kriminalitet

Dødsdømt butler undslap døden på mystisk vis

7 minutter
Kultur

Bogen Lady Chatterleys Elsker var for vovet til briterne

12 minutter
Hitler

Galleri: Se Hitlers malerier

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul