Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kvindelig jæger nedlagde bytte for 9.000 år siden

Spydspidser i en stenalderkvindes grav fortæller en helt anden historie, end den historiebøgerne er fulde af. Men allerede nu hagler kritikken ned over forskerne bag det sensationelle fund.

Shutterstock

Fundet af fire spidser til kastespyd i en kvindegrav sender chokbølger gennem forskerverdenen. Hidtil har eksperterne mente, at jagt var forbeholdt mænd i stenalderen, men nu vakler teorien.

Nær Titicacasøen højt oppe i Andesbjergene udgravede arkæologer i 2018 en kvindelig jæger, der levede for 9.000 år siden. Nu er de omsider færdige med analyserne af gravens indhold.

Titicacasøen ligger i Andesbjergene – 3.800 m over havets overflade.

© Shutterstock

Jægeren fik syleskarpe spydspidser med i døden

“Nær hendes ene lårben lå 20 stenredskaber i en stak. De har formentlig ligget i en læderpose, som forlængst er rådnet bort,” skriver forskere fra University of California (UC) i deres nyligt offentliggjorde rapport.

Blandt redskaberne lå fire skarpe spidser til de kastespyd, som datidens jægere brugte til at jage større dyr med.

Fire spydspidser af sten blev fundet i kvindens grav. Den femte spids blev fundet i en nærliggende grav, hvor en ca. 25-årig mandlige jæger lå begravet.

© Randall Haas, University of California, Davis & Shutterstock

Kvinden var teenager

Undersøgelserne af jægerens tænder afslører, at hun var mellem 17 og 19 år gammel, da hun døde af ukendte årsager.

“Fællespasning af stammens børn, som synes at have været almindelig dengang, frigjorde kvinder til også at deltage i jagt,” mener antropologen og forskningslederen Randall Haas fra UC.

Kritikere af rapporten påpeger, at der også er fundet våben i børnegrave fra stenalderen, så selv om det ikke er usandsynligt, at kvinden fra 7000 f.Kr. var jæger, er det ikke endegyldigt bevist, mener de.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul