Lækkert fund: Udødelig kage efterladt af polarekspedition

Et hold arkæologer fik sig lidt af en overraskelse, da de stødte på en kage med over 100 år på bagen. Og den var såmænd stadig i fremragende stand.

Sådan ser en udødelig kage ud - ingen har dog sat tænderne i den endnu.

© Antarctic Heritage Trust

Englænderne har en lang tradition for at spise frugtkager – og flere myter fortæller om kager, der er gået i arv i mange generationer. Opbevaret korrekt skulle holdbarheden være imponerende lang.

Et nyt fund på Antarktis viser nu, at der kan være noget om snakken. I en lille tinboks har et forskerhold fra Antarctic Heritage Trust fundet en intakt frugtkage fra den populære engelske producent Huntley & Palmers.

Kagen i tinboksen.

© Antarctic Heritage Trust

Efterladt af polarekspedition

Forskerholdet har siden 2016 udgravet omkring 1.500 artefakter fra området Cape Adare, og nu er de så stødt på den gamle frugtkage.

Den blev fundet på en hylde i en hytte, som i 1911 blev besøgt af den britiske Kaptajn Robert Falcon Scotts Terra Nova-ekspedition. Og forskerne mener, at det er netop denne ekspedition, der har efterladt kagen.

Ingen vendte hjem i live fra ekspeditionen, men frugtkagen, de efterlod, overlevede.

© Granger/Polfoto

Frugtkager bruges stadig

Lizzie Meek fra Antarctic Heritage Trust siger, at det giver god mening at have en frugtkage med på en polarekspedition.

"Kagen har været ideel at have med. Der er meget energi i den, og det gør den perfekt til en Antarktis-ekspedition. Moderne ekspeditioner pakker også frugtkager den dag i dag".

Om de så kunne finde på at sætte tænderne i den 106 år gamle frugtkage, melder historien ikke noget om.