Lidio Valdez

Lamaer blev levende begravet af inkaerne

Inkaernes imperium var ikke for sarte sjæle, viser et nyt makabert fund. Fem knastørre lama-mumier i forbløffende god stand er dukket op under udgravninger i det sydlige Peru.

For 500 år siden begravede inkaer i Peru fem lamaer levende, mener canadiske forskere. Lamaerne er dukket op under udgravninger i Tambo Viejo – en dal 800 km syd for hovedstaden Lima.

Dyrene blev pyntet med farverige snore og viser ingen tegn på at være blevet dræbt, før de endte i graven.

“Jeg kan ikke bevise, at de blev levende begravet, men det er mit bedste bud,” siger en af deltagerne i udgravningen, arkæologen Lidio Valdez fra University of Calgary i Canada.

lamaer, inkaer

Lamaerne blev fundet under gulvet i en bygning fra inkatiden (1438-1533). Dyrene var blevet til velbevarede mumier i deres knastørre hvilested.

© Lidio Valdez

Hundredevis af dyr blev ofret

For inkaerne var lamaer ikke kun et livsnødvendigt transportmiddel og mad, de hårdføre dyr blev også betragtet som hellige.

Spanierne, der erobrede inkariget i 1533, har efterladt øjenvidneberetninger om religiøse fester, hvor inkaerne ofrede hundredevis af lamaer til deres guder.

Lamaerne fik skåret halsen over og blev slagtet og spist. De fem velbevarede lamaer fra Tambo Viejo er de hidtil eneste, som adskiller sig fra den praksis.

lama, inkaer

Reenactors genskaber hvert år lama-ofringerne fra inkatiden.

© Shutterstock

Fundet minder om inkaernes børneofringer

Ifølge de spanske erobrere ofrede inkaer børn på samme måde: Med ben og arme bundet sammen blev de muret levende inde.

Lamaerne i Tambo Viejo lå under en bygnings lergulv med bundne ben og hovedet mod øst – formentlig til ære for solguden, som hver morgen viste sig i horisonten.