Lasere afslører enormt mayarige gemt i junglen

Via laserteknologi har forskere fundet mere end 60.000 ruiner i Mellemamerika. De tyder på, at mayaernes civilisation var meget større end hidtil antaget.

Med LiDAR-teknologien skydes flere hundredetusind laserstråler imod jorden i sekundet. Når strålerne rammer jorden kastes de tilbage til flyet. Afstanden de rejser bruges til at lave et 3D-kort over landskabet.

Forskere fra Tulane University i New Orleans har benyttet laserteknologien LiDAR (Light Detection and Ranging) til at finde tusindvis af spor efter mayaerne. Undersøgelserne er foretaget ved overflyvninger af et 2.100 km2 stort område i det nordlige Guatemala. Området er dækket af tæt jungle, som ville være ­næsten umulig at undersøge uden den lysbaserede laserteknologi.

Mayaer overgik europæerne

I alt 61.480 menneskeskabte struk­turer er fundet, heriblandt paladser, huse og pyramider. Forskerne regner med, at området var hjemsted for 7-11 millioner mennesker, da kulturen var på sit højeste i perioden 650-800 e.Kr. I alt kan mayaernes civilisation have talt omkring 20 millioner mennesker, hvilket ville betyde at der var flere mayaer end europæere på dette tidspunkt i verdenshistorien.

Undersøgelserne dækker komplekse systemer som landbrug, forsvarssystemer og veje – strukturer som arkæologerne ikke anede eksisterede.

“Set som en samlet helhed, viser de mange vandkanaler, reservoirer, hævede veje og fæstningsværker, at mayaerne arbejdede i en udstrækning, vi ikke var i stand til at forestille os”, siger forsker Francisco Estrada-Belli.

Nu skal der graves

Selvom LiDAR teknologien har været et stort gennembrud, kan den dog ikke erstattet klassisk arkæologisk arbejde. Næste skridt er derfor fysisk at afdække nogle af de store strukturer:

“Nu skal vi til at grave. Meget”, udtaler antropolog ­Stephen Houston.