Earhart foran det fly hun forsvandt i hendes Lockheed Model 10-E Electra.

Legendarisk arkæolog skal på jagt efter Amelia Earhart

En af verdens mest berømte arkæologer skal nu til at løse et af ­historiens største mysterier – Amelia Earharts forsvinden.

16. august 2019 af Bue Kindtler-Nielsen

Marinarkæolog Robert Ballard blev ver­­dens­­kendt, da han i 1985 ledte den ekspedition, der fandt vraget af Titanic

Siden har han lokaliseret sunkne skibe nok til at danne en mindre flåde, bl.a. det tyske krigsskib Bismarck og tor­pe­do­bå­den PT-109, som John F. Kennedy gjorde tjeneste på. Nu har 77-årige Ballard udset sig sit mest ambitiøse mål hid­til – at finde Amelia Earhart.

Earhart kan være landet på lille ø

Sammen med et hold eksperter fra National Geographic vil Ballard undersøge den ubeboede stillehavsø Nikumaroro, som er en del af øriget Kiribati. Her mener historikere, at Earhart styrtede ned og muligvis levede afskåret fra omverdenen. 

Eventyreren forsvandt i 1937, da hendes fly løb tør for brændstof under sidste del af hendes store verdensomflyvning. På Nikumaroro er der tidligere fun­det knogler og genstande, som nog­le forskere mener stammer fra Earhart, men nu skal øen undersøges fra punkt til prikke. 

Klik dig ind på luftfotografiet, og se hvilke spor der tidligere er fundet på øen Nikumaroro:

Vild teknologi skal løse gåden

Hunde skal rundt på hele øen i jagten efter knogler, og havbunden vil blive kort­­lagt med teknologi, der kan skelne mellem bløde og hårde objekter. Robotter skal samtidig undersøge havbunden med kameraer. 

Tidligere er området ble­vet analyseret med sonar, men som Ballard understreger: “Sonar kan ikke se forskel på en sten på størrelse med en motor og en motor, men det kan dine øjne”.

Ballard føler sig overbevist om, at Ear­­­hart landede på øen, og at han kan fin­de beviser på det. Resultaterne af ek­­spe­­di­­tionen vil blive offentliggjort i en dokumentarfilm på National ­Geographic den 20. oktober.

Kort over Amalie Earharts flyrute. De tykke stiplede linjer nordøst for Australien er det område hvor hun forsvandt. 

Earhart var næsten i mål

  • Amelia Earhart begyndte sit forsøg på en verdensomflyvning i juni 1937. Hun var næsten tilbage i USA, da hun forsvandt.
  • Over Stillehavet var planen at få brændstof på den afsides ø Howland. Earhart havde aftalt at kommunikere med et skib på øen for at finde vej. Det viste sig dog, at skibet ikke var i stand til at sende beskeder tilbage på den aftalte frekvens.
  • Earhart fandt aldrig Howland-øen og er enten styrtet ned eller har måttet finde en anden ø at nødlande på i området.

Måske er du interesseret i...

Læs også