Legendarisk arkæolog skal på jagt efter Amelia Earhart

En af verdens mest berømte arkæologer skal nu til at løse et af ­historiens største mysterier – Amelia Earharts forsvinden.

Marinarkæolog Robert Ballard blev verdenskendt, da han i 1985 ledte den ekspedition, der fandt vraget af Titanic.

Siden har han lokaliseret sunkne skibe nok til at danne en mindre flåde, bl.a. det tyske krigsskib Bismarck og torpedobåden PT-109, som John F. Kennedy gjorde tjeneste på. Nu har 77-årige Ballard udset sig sit mest ambitiøse mål hidtil – at finde Amelia Earhart.

Earhart kan være landet på lille ø

Sammen med et hold eksperter fra National Geographic vil Ballard undersøge den ubeboede stillehavsø Nikumaroro, som er en del af øriget Kiribati. Her mener historikere, at Earhart styrtede ned og muligvis levede afskåret fra omverdenen.

Eventyreren forsvandt i 1937, da hendes fly løb tør for brændstof under sidste del af hendes store verdensomflyvning. På Nikumaroro er der tidligere fundet knogler og genstande, som nogle forskere mener stammer fra Earhart, men nu skal øen undersøges fra punkt til prikke.

Vild teknologi skal løse gåden

Hunde skal rundt på hele øen i jagten efter knogler, og havbunden vil blive kortlagt med teknologi, der kan skelne mellem bløde og hårde objekter. Robotter skal samtidig undersøge havbunden med kameraer.

Tidligere er området blevet analyseret med sonar, men som Ballard understreger: “Sonar kan ikke se forskel på en sten på størrelse med en motor og en motor, men det kan dine øjne”.

Ballard føler sig overbevist om, at Earhart landede på øen, og at han kan finde beviser på det. Resultaterne af ekspeditionen vil blive offentliggjort i en dokumentarfilm på National Geographic den 20. oktober.

Kort over Amalie Earharts flyrute. De tykke stiplede linjer nordøst for Australien er det område hvor hun forsvandt.