Leoparder møder penis i verdens ældste fortælling

Arkæologerne undrer sig over, om hvorfor manden på et 11.000 år gammelt relief holder krampagtigt fast om sit lem, mens sultne rovdyr nærmer sig.

Arkæologerne undrer sig over, om hvorfor manden på et 11.000 år gammelt relief holder krampagtigt fast om sit lem, mens sultne rovdyr nærmer sig.

Eylem Özdoğan / Cambridge University / Antiquety Publications

Den skræmte mand griber om sit lem og skeler til to glubske leoparder, der nærmer sig ham fra hver sin side.

Til venstre for ham ses en anden mand, som er ved at blive angrebet af en arrig tyr. Manden holder en slange eller en rangle i hænderne.

De besynderlige scener er gengivet på en 11.000 år gammel stenbænk, som i 2021 blev fundet nær den tyrkiske by Sayburç, 65 km fra grænsen til Syrien.

Nu afslører studier af relieffet, at stenbænken rummer menneskets ældste narrative fortælling.

Det 3,7 m lange relief er hugget ind i en stenbænk fra yngre stenalder. Til venstre ses en tyr, der angriber en mand.

© Eylem Özdoğan / Cambridge University / Antiquety Publications

To stærk mænd

“Reliefferne er fremstillet med en teknik, der ligner andre Mellemøstlige fund fra prækeramisk bondestenalder (10.000-6.500 f.Kr.)”, forklarer doktor Eylem Özdoğan fra Istanbuls Universitet.

Men i modsætning til alle andre tidligere fund, er der her tale om en fortælling – en historie om to stærke mænd, der møder farlige dyr, skriver hun i sin rapport.

Hvad fortællingen går ud på, har doktor Özdoğan endnu ikke afkodet.

I stenalderen havde Sayburç en stor gravhøj. Byen lå 37 km vest for Göbeklitepe, hvor arkæologer tidligere har fundet Tyrkiets svar på Stonehenge.

Maskulinitet spillede tydeligvis en stor rolle i regionen, for relieffer af fallosser og farlige rovdyr er fundet i begge byer.