Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Livets eliksir fundet for første gang i Kina

Miksturen, der skulle give evigt liv, var i virkeligheden ren gift. Det bekræfter analyser af en 2.000 år gammel kinesisk drik.

Arkæologer i den centrale, kinesiske provins Henan har fundet en bronzekrukke, der indeholder en gullig væske. Der er sandsynligvis tale om en af de livs­eliksirer, som kinesiske kejsere drak.

Krukken er fra Han-dynastiet (202 f.Kr. -8 e.Kr.), og låget sad så stramt på, at væsken selv efter 2.000 år ikke var fordampet.

Væsken indeholdt aluminium

Oprindeligt troede forskerne, at de 3,5 l væske var risvin pga. lugten af alkohol. Men nu har analyser fastlagt, at væsken primært består af kaliumnitrat og alunit (et sulfat bestående af kalium og aluminium). Ifølge oldtidens taoistiske tekster var dette ­ingredienserne i en livseliksir.

“Det er første gang, at den mytiske udødeligheds-eliksir er fundet”, fortæller Shi Jiazhen, leder af udgravningen.

Kejsere døde på stribe af eliksirer

Livseliksirer beskrives helt tilbage i 200-tallet f.Kr., hvor de kinesiske kejsere fik deres alkymister til at brygge dem for at opnå evigt liv. Reelt var væskerne dog særdeles giftige og mange døde af at drikke dem. Kejser Qin Shi Huang, der blev begravet sammen med sin enorme terrakottahær i 210 f.Kr., siges at være den første, der døde af en livseliksir.

Selvom både kejsere og adelsfolk drak de farlige miksturer helt op i 1700-tallet, er historikernes viden om dem begrænset. Yderligere analyser af det sensationelle fund vil kunne kaste mere lys over den farlige skik.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul