Mennesker var kannibaler for 10.000 år siden

Mærker på menneskeknogler efter mennesketænder og stenredskaber får forskere til at erklære mennesker i stenalderen for kannibaler. Knoglerne er fundet i en grotte i Spanien.

Brutale bidemærker, slag efter stenredskaber og brændemærker på menneskeknogler.

Det er nogle af de tegn, som arkæologer nu bruger som bevis for, at mennesker, der levede for 10.000 år siden i det nuværende Spanien, var kannibaler.

Arkæologerne har undersøgt 30 menneskeknogler, som de har fundet i Santa Maira-grotterne i Østspanien. Knoglerne er dateret til at være 9.000-10.000 år gamle.

Stenredskaber skar kødet af

Forskerne ved stadig ikke, om folk i den ældre stenalder – som var en del af jægerstenalderen – slagtede og spiste deres egne som led i et begravelsesritual eller i mangel på anden føde.

Men under alle omstændigheder har forskerne fundet spor fra stenredskaber på menneskeknogler. Og det tyder på, at knoglerne er blevet brækket fra hinanden og kødet og organerne fjernet fra den døde.

Derudover har de også fundet tandmærker fra mennesker, som adskiller sig fra rovdyr ved at efterlade dobbeltbuede punkter, isolerede trekantede huller og overfladiske lineære mærker.

Sporene er klare

Knogler, der har været udsat for kannibalsk adfærd, har ofte indtil flere karakteristiske kendetegn.

De 30 knogler fra Spanien har alle spor af kannibalisme – eksempelvis de tydelige tandmærker og sporene fra stenredskaber.

Undersøgelsen af knoglerne er det første bevis på kannibalisme i landene ved det vestlige Middelhav.